leverschade
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

DE NIEUWE WILDERNIS?

Een uniek natuurreservaat in Flevoland. 

Waar door wanbeheer de natuurwaarde hard is achteruit gegaan en dieren ernstig lijden.

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

ATTENTIE !!!
Helaas is het niet gelukt om genoeg geld bij elkaar te krijgen om de hosting voor het komende jaar te betalen. Ik kom nog een flink bedrag te kort. Zelf heb ik dat geld op het moment niet. Wanneer ik dit geld op korte termijn niet bij elkaar krijg, zal deze website binnenkort offline gaan en zouden maandelijks ruim 2,7 duizend bezoekers de artikelen niet meer kunnen lezen.

Giften voor deze website zijn van harte welkom: NL20 SNSB 0933 2784 11, ten name van

M Reuvekamp. Bij voorbaat dank!

leverproblemen jacobskruiskruid Oostvaardersplassen

Mogelijk leverschade bij de konikpaarden die van de Oostvaardersplassen naar Spanje zijn verhuisd.


Geplaatst op 21 augustus 1019Uit bloedonderzoek bij de magere konikpaarden die vanuit de Oostvaardersplassen naar Spanje zijn verhuisd, is gebleken dat zij een extreem hoge LDH (Lactaatdehydrogenase) gehalte hebben. Een hoog LDH gehalte kan op leverschade duiden, maar het hoeft niet. Leverschade kan er op wijzen dat de paarden vergiftigd zijn door het eten van Jacobskruiskruid, een giftige plant dat veel in de Oostvaardersplassen staat.


De meeste paarden mijden de plant omdat het bitter van smaak is, maar het wordt anders wanneer deze plant in gedroogde vorm terecht komt in hooi of kuilvoer. Maar het is ook waargenomen dat paarden Jacobskruiskruid eten als het niet in hooi of kuilvoer zit. Wanneer er voedselschaarste is kunnen grazers over gaan tot het eten van giftige planten. De konikpaarden in de Oostvaardersplassen kunnen daarom ook Jacobskruiskruid, dat in overvloed in de Oostvaardersplassen aanwezig is, hebben gegeten omdat ander voer erg schaars was.


Maar bewezen is het niet, leverproblemen kunnen ook ergens anders door veroorzaakt worden. Ook achteraf valt niet altijd te bewijzen dat leverschade door het eten van Jacobskruiskruid is ontstaan, soms is het verband tussen ziekte en Jakobskruiskruid moeilijk te leggen.

Alle delen van het Jacobskruiskruid bevatten uiterst giftige pyrrolizidine alkaloïden (PA’s) welke leiden tot ongeneeslijke leverschade. Het gif van de Jacobskruiskruid wordt in de darmen opgenomen. Daarna probeert de lever de gifstoffen om te zetten in minder giftige stoffen, maar dit proces levert echter nog een giftiger stof op die zorgt dat levercellen afsterven en vervangen worden door bindweefsel. Het lichaam reageert hierop met een infectie waardoor het dier ernstig ziek wordt.


Een vergiftiging door Jacobskruiskruid verloopt heel geleidelijk. Na verloop van tijd zal de lever niet meer functioneren. Vergiftigde dieren worden eerst ziek: ze zijn loom, verliezen gewicht, hebben diarree en geen eetlust, drinken veel en zijn gevoelig voor zonlicht. Jacobskruiskruid tast het hart en het centrale zenuwstelsel aan en veroorzaakt coördinatiestoornissen, gebrek aan eetlust en onrustige bewegingen.

Voor een vergiftiging door Jacobskruiskruid is geen remedie. Dieren worden pas na verloop van maanden of zelfs jaren ziek. De oorzaak van de ziekte bij de magere konikpaarden in Spanje kan waarschijnlijk niet vastgesteld worden. Soms is het verband tussen ziekte en Jakobskruiskruid moeilijk te leggen.


Bij de magere konikpaarden zijn ook de Strongylus-parasieten aangetroffen.


Als je dit artikel en de andere artikelen op de site waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage, kan dat door een bedrag op mijn bankrekening over te maken: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Want de kosten die ik maak voor deze website zijn zo hoog opgelopen dat ik dat niet meer alleen op kan brengen. Zonder voldoende financiële steun zit er voor mij niets anders op dan met deze website te stoppen. Meer info

 

© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.


Deze artikelen vind je vast ook wel interessant:
Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan op sociale media.

Je kunt Oostvaardersplassen ook volgen op sociale media

ATTENTIE !!!
Helaas is het niet gelukt om genoeg geld bij elkaar te krijgen om de hosting voor het komende jaar te betalen. Ik kom nog een flink bedrag te kort. Zelf heb ik dat geld op het moment niet. Wanneer ik dit geld op korte termijn niet bij elkaar krijg, zal deze website binnenkort offline gaan en zouden maandelijks ruim 2,7 duizend bezoekers de artikelen niet meer kunnen lezen.

Steun deze website met een gift

Waardeert je de artikelen op deze website en wil je dat ik door blijf gaan? Dan vraag ik je vriendelijk om mij te steunen door een bedrag naar mij over te maken.

Dat kun je dat doen naar mijn bankrekeningnummer:
NL20 SNSB 0933 2784 11, ten name van M Reuvekamp.
GOEDE DOELEN


Doneren aan ActieVOERgroep kan op

NL70 ABNA 0467 3665 43 ten name van D. Schievink onder vermelding van donatie ovp. Meer info...Stichting STAMINA zet zich op het juridisch vlak in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

© Copyright. All Rights Reserved.

ZONDER FINANCIËLE STEUN KAN DEZE SITE NIET BLIJVEN BESTAAN Als je de artikelen op de site waardeert en je waardering wilt laten blijken met een bijdrage, kan dat door een bedrag op mijn bankrekening over te maken: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.

Meer info...
Sluiten X