Lijdenspad
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

DE NIEUWE WILDERNIS?

Een uniek natuurreservaat in Flevoland. 

Waar door wanbeheer de natuurwaarde hard is achteruit gegaan en dieren ernstig lijden.

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

ATTENTIE !!!
Helaas is het niet gelukt om genoeg geld bij elkaar te krijgen om de hosting voor het komende jaar te betalen. Ik kom nog een flink bedrag te kort. Zelf heb ik dat geld op het moment niet. Wanneer ik dit geld op korte termijn niet bij elkaar krijg, zal deze website binnenkort offline gaan en zouden maandelijks ruim 2,7 duizend bezoekers de artikelen niet meer kunnen lezen.

Giften voor deze website zijn van harte welkom: NL20 SNSB 0933 2784 11, ten name van

M Reuvekamp. Bij voorbaat dank!

Aankomst konikpaarden Oostvaardersplassen in Wit-Rusland


Verplaatsing van de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland was een onnodig lang lijdenspad


Geplaatst op 11 augustus 2019


Vrijdagmorgen 9 augustus zijn in aller vroegte 50 konikpaarden uit de vangkralen van de Oostvaardersplassen in 2 vrachtwagens geladen om op transport te gaan naar Wit-Rusland. Vooraf lieten de transporteur en Staatsbosbeheer weten dat de reis circa 22 tot 23 uur zal gaan duren en dat de paarden de volgende dag bij daglicht in Wit-Rusland losgelaten konden worden, zodat zij bij daglicht hun nieuwe leefgebied, het natuurgebied Republican Landscape Reserve Naliboksky, rustig konden verkennen.
Door lange grensprocedures aan de Poolse en Wit-Russische grens kwamen konikpaarden niet op zaterdagmorgen aan, maar pas ’s avonds laat, na ruim 36 uur ononderbroken in de vrachtwagens te hebben gezeten. Het was toen al te donker om de paarden nog uit te kunnen laden. Uiteindelijk zijn de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen pas op zondagmorgen 11 augustus uit de vrachtwagens gelost. De paarden hebben dus 2 volle dagen ononderbroken in de vrachtwagens opgesloten gezeten. De konikpaarden werden overigens onderweg goed verzorgd, ze hadden vers hooi ter beschikking en werden regelmatig voorzien van vers water, daar valt niets op aan te merken, alleen duurde de opsluiting in de vrachtwagens al met al veel te lang. De konikpaarden worden nu nog een maand in een omheind gebied in quarantaine gehouden, daarna worden zij pas vrijgelaten in het uitgestrekte natuurgebied.

Volgens de transporteur stonden de konikpaarden superrustig in de vrachtwagens, maar of zij het ook zo prettig vonden om hierin opgesloten te zitten bevalt te betwijfelen. Wanneer je de beelden die de transporteur onderweg heeft gemaakt bekijkt, dan zie je dat verschillende konikpaarden stoïcijns voor zich uit aan het staren zijn, een teken dat zij zich niet behaaglijk voelen in de vrachtwagens. Dit is ook wel logisch, want deze konikpaarden hebben nog nooit van hun leven een vrachtwagen van binnen gezien, waarschijnlijk ook nog nooit van buiten, dit is dan voor hen ook een hele nieuwe spannende ervaring, dat zo goed als zeker met enige stress gepaard gaat. Dat de paarden zo rustig in de trailers staan heeft meer te maken met wat ze in de psychologie ‘learned helplessness’ (aangeleerde hulpeloosheid) noemen, dan dat zij zich op hun gemak voelen.


Voordat de konikpaarden naar Wit-Rusland verhuisd konden worden, moesten zij eerst een maand in verplichte quarantaine, daarvoor werden zij in de Oostvaardersplassen in vangkralen gevangen gehouden, en wel onder erbarmelijke omstandigheden. Bij temperaturen van rond de 40 graden stonden de konikpaarden in de brandende zon, want Staatsbosbeheer had niet voor schuilmogelijkheden tegen de zon gezorgd. Bovendien kregen ze daar van Staatsbosbeheer kwalitatief slecht hooi.
Omdat de benodigde reisdocumenten voor het paardentransport naar Wit-Rusland lang op zich liet wachten, duurde de quarantaine periode niet één maand, maar bijna 2 maanden.
Door de slechte omstandigheden waaronder de konikpaarden in de vangkralen gehouden werden, zijn de condities van veel konikpaarden hard achteruit gegaan, vooral zogende merries en veulens hadden het zwaar te verduren. Tijdens het verblijf in de vangkralen zijn dan ook tenminste 12 paarden gestorven, allemaal merries en veulens.


Het transport naar Wit-Rusland is door Staatsbosbeheer niet voldoende goed voorbereid. Eerst moesten de paarden onnodig lang in quarantaine staan, omdat de benodigde reisdocumenten lang op zich lieten wachten en daarna duurde de reis veel langer dan gepland, omdat er oponthoud was aan de grenzen. Hierdoor moesten de paarden 2 volle dagen onafgebroken in de vrachtwagens verblijven, waar zij zich beslist niet prettig in zullen hebben gevoeld.
Had Staatsbosbeheer dit niet kunnen voorzien? Wanneer Staatsbosbeheer en de transporteur zich goed hadden voorbereid, dan hadden zij dit kunnen voorzien. Je hoeft maar even te Googelen om te weten dat de wachttijden aan de grens bij Polen en Wit-Rusland aardig uit de hand kunnen lopen. Daarbij gaat het over verhalen van gewone burgers, die zonder bijzondere omstandigheden deze grens willen passeren. Wachttijden van meer dan 6 uur zijn dan niet abnormaal. Dachten Staatsbosbeheer en de transporteur dat zij met 50 konikpaarden zomaar even deze grens konden passeren? Het is wel heel naïef om te denken dat zij met dit bijzondere transport in dezelfde tijd de grens kunnen passeren als normale burgers.


Door dit wanbeleid van Staatsbosbeheer hebben deze konikpaarden uit de Oostvaardersplassen onnodig lang moeten lijden in de vangweides en tot slot veel te lang opgesloten moeten zitten in de vrachtwagens. Het laatste is voor deze paarden een totaal onbekend iets en daarom ook extra spannend. Was het niet gewoon beter geweest de konikpaarden binnen de Europese unie in natuurgebieden te verdelen of bij particulieren onder te brengen? En had er al niet lang met het toedienen van anticonceptie moeten worden begonnen? Elders in de wereld heeft men bij verwilderde paarden al veel ervaring opgedaan met anticonceptie, er is daarom ook geen enkele reden om hiermee nu niet in de Oostvaardersplassen mee te beginnen. Want dit jaar zijn er weer veel nieuwe veulens in de Oostvaardersplassen geboren. Waar moeten deze in de toekomst heen, als de populatie weer te hard is gegroeid?


Iedereen hoopt natuurlijk dat de konikpaarden een goed leven krijgen in hun nieuwe omgeving in Wit-Rusland. Hoe het met de konikpaarden in de toekomst werkelijk vergaat, zal waarschijnlijk nooit iemand echt te weten te komen. Wij moeten het hebben van de informatie die wij krijgen van Staatsbosbeheer of de re-wilders uit Wit-Rusland. Het verleden (ook het recente verleden) heeft ons geleerd dat wij niet altijd kunnen vertrouwen op de (eenzijdige) informatie die Staatsbosbeheer aan het publiek verstrekt, dus blijft het de vraag of Staatsbosbeheer ons hier wel een eerlijk verhaal gaat vertellen of ons een weer rooskleurig beeld voor gaat houden.


Als je dit artikel en de andere artikelen op de site waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage, kan dat door een bedrag op mijn bankrekening over te maken: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Want de kosten die ik maak voor deze website zijn zo hoog opgelopen dat ik dat niet meer alleen op kan brengen. Zonder voldoende financiële steun zit er voor mij niets anders op dan met deze website te stoppen. Meer info

 

© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.


Deze artikelen vind je vast ook wel interessant:
Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan op sociale media.

Je kunt Oostvaardersplassen ook volgen op sociale media

ATTENTIE !!!
Helaas is het niet gelukt om genoeg geld bij elkaar te krijgen om de hosting voor het komende jaar te betalen. Ik kom nog een flink bedrag te kort. Zelf heb ik dat geld op het moment niet. Wanneer ik dit geld op korte termijn niet bij elkaar krijg, zal deze website binnenkort offline gaan en zouden maandelijks ruim 2,7 duizend bezoekers de artikelen niet meer kunnen lezen.

Steun deze website met een gift

Waardeert je de artikelen op deze website en wil je dat ik door blijf gaan? Dan vraag ik je vriendelijk om mij te steunen door een bedrag naar mij over te maken.

Dat kun je dat doen naar mijn bankrekeningnummer:
NL20 SNSB 0933 2784 11, ten name van M Reuvekamp.
GOEDE DOELEN


Doneren aan ActieVOERgroep kan op

NL70 ABNA 0467 3665 43 ten name van D. Schievink onder vermelding van donatie ovp. Meer info...Stichting STAMINA zet zich op het juridisch vlak in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

© Copyright. All Rights Reserved.

ZONDER FINANCIËLE STEUN KAN DEZE SITE NIET BLIJVEN BESTAAN Als je de artikelen op de site waardeert en je waardering wilt laten blijken met een bijdrage, kan dat door een bedrag op mijn bankrekening over te maken: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.

Meer info...
Sluiten X