Transport Wit-Rusland
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

DE NIEUWE WILDERNIS?

Een uniek natuurreservaat in Flevoland. 

Waar door wanbeheer de natuurwaarde hard is achteruit gegaan en dieren ernstig lijden.

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

ATTENTIE !!!
Helaas is het niet gelukt om genoeg geld bij elkaar te krijgen om de hosting voor het komende jaar te betalen. Ik kom nog een flink bedrag te kort. Zelf heb ik dat geld op het moment niet. Wanneer ik dit geld op korte termijn niet bij elkaar krijg, zal deze website binnenkort offline gaan en zouden maandelijks ruim 2,7 duizend bezoekers de artikelen niet meer kunnen lezen.

Giften voor deze website zijn van harte welkom: NL20 SNSB 0933 2784 11, ten name van

M Reuvekamp. Bij voorbaat dank!

Transport konikpaarden Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland


De eerste 50 konikpaarden uit de vangkralen van de Oostvaardersplassen zijn op transport naar Wit-Rusland.


Geplaatst op 9 augustus 2019


Vandaag zijn de eerste 50 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen op transsport naar het natuurgebied Republican Landscape Reserve Naliboksky in Wit-Rusland gegaan. Na bijna 2 maanden onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten te hebben gezeten in vangkralen, moeten zij een lange stressvolle reis van ongeveer 23 uur in één toerbeurt naar Wit-Rusland ondergaan. Bedenk dat deze paarden niet bekend zijn met het vervoer, zij hebben in hun leven nog nooit een paardentrailer o.i.d. van binnen gezien en daarom is de lange reis zonder pauzes voor de dieren ook erg stressvol.
Bij aankomst in Wit-Rusland worden de konikpaarden nog niet vrij gelaten, ook daar moeten zij een tijd in quarantaine.

Door de slechte verzorging van Staatsbosbeheer van de konikpaarden in de vangkralen zijn de condities van de konikpaarden hard achteruit gegaan, vooral veel zogende merries en veulens zijn broodmager. En dat in een periode dat zij vetreserves voor de winter op hadden moeten bouwen. De winters in Wit-Rusland zijn strenger dan die in Nederland, dus de kans is erg groot dat veel konikpaarden door hun slechte conditie het de komende winter in Wit-Rusland niet zullen overleven.
Maar de provincie Flevoland heeft zijn zelf gekozen beleid nu uitgevoerd en zijn zo hier van de problemen met deze konikpaarden af. Voor hen is het probleem in de Oostvaardersplassen nu opgelost, maar voor de konikpaarden is het niets anders dan het verplaatsen van het probleem, hun omstandigheden gaan er niet op vooruit.


Maar in feite hebben de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer ook de problemen in de Oostvaardersplassen niet blijvend opgelost, want ook dit jaar zijn er weer vele veulens geboren, waardoor de populatie weer is toegenomen. En zolang er nog niet met anticonceptie wordt begonnen, groeit ook volgend jaar de populatie weer aan, en de jaren daarop. Zodat er weer teveel grote grazers in de Oostvaardersplassen zullen komen.
Men kan niet blijven doorgaan met het verplaatsen van konikpaarden naar andere natuurgebieden, want op een gegeven moment raken ook alle andere natuurparken vol.
Hetzelfde probleem had men 2 decennia terug in het Krugerpark van Zuid-Afrika. Daar waren teveel olifanten die ook alles kapot vraten. Jarenlang kon men de overtollige dieren naar andere natuurreservaten verplaatsen, totdat deze ook vol raakten. Daarna is men overgegaan tot anticonceptie om de populatie olifanten op peil te houden.
Hetzelfde probleem dreigt nu met de konikpaarden van de Oostvaardersplassen, ook hier zou de oplossing populatiebeheer d.m.v. anticonceptie kunnen zijn.


Vorig jaar heeft de provincie Flevoland Tom Stout, die werkzaam is aan de universiteit van Utrecht en Pretoria in Zuid-Afrika, opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van anticonceptie bij vrijlopende hoefdieren, maar tot op heden is hij daaraan nog niet begonnen.
Volgens gedeputeerde staten van Flevoland omdat hij geen tijd zou hebben, terwijl Tom Stout zelf zegt dat hij er zo snel mogelijk aan wil beginnen. De werkelijke redenen is dat de provincie Flevoland geen overeenstemming kan bereiken over de offerte met de universiteit van Utrecht. De provincie Flevoland liegt ons dus wat voor.


Helaas komt de provincie Flevoland nog steeds niet met definitieve oplossingen voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen, maar alleen maar met schijnoplossingen. Wanneer er niets verandert dan zullen de grote grazers in de OVP nog jarenlang de dupe zijn van het wanbeheer van Staatsbosbeheer. Dit hebben de dieren vooral te danken aan de vele onverschillige statenleden van Flevoland, die zich vooral met hun eigen belangen en de belangen van hun partijen bezighouden dan zich te bekommeren om het dierenwelzijn.


Als je dit artikel en de andere artikelen op de site waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage, kan dat door een bedrag op mijn bankrekening over te maken: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Want de kosten die ik maak voor deze website zijn zo hoog opgelopen dat ik dat niet meer alleen op kan brengen. Zonder voldoende financiële steun zit er voor mij niets anders op dan met deze website te stoppen. Meer info

 

© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.


Deze artikelen vind je vast ook wel interessant:
Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan op sociale media.

Je kunt Oostvaardersplassen ook volgen op sociale media

ATTENTIE !!!
Helaas is het niet gelukt om genoeg geld bij elkaar te krijgen om de hosting voor het komende jaar te betalen. Ik kom nog een flink bedrag te kort. Zelf heb ik dat geld op het moment niet. Wanneer ik dit geld op korte termijn niet bij elkaar krijg, zal deze website binnenkort offline gaan en zouden maandelijks ruim 2,7 duizend bezoekers de artikelen niet meer kunnen lezen.

Steun deze website met een gift

Waardeert je de artikelen op deze website en wil je dat ik door blijf gaan? Dan vraag ik je vriendelijk om mij te steunen door een bedrag naar mij over te maken.

Dat kun je dat doen naar mijn bankrekeningnummer:
NL20 SNSB 0933 2784 11, ten name van M Reuvekamp.
GOEDE DOELEN


Doneren aan ActieVOERgroep kan op

NL70 ABNA 0467 3665 43 ten name van D. Schievink onder vermelding van donatie ovp. Meer info...Stichting STAMINA zet zich op het juridisch vlak in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

© Copyright. All Rights Reserved.

ZONDER FINANCIËLE STEUN KAN DEZE SITE NIET BLIJVEN BESTAAN Als je de artikelen op de site waardeert en je waardering wilt laten blijken met een bijdrage, kan dat door een bedrag op mijn bankrekening over te maken: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.

Meer info...
Sluiten X