Dierverwaarlozing vangkralen
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

DE NIEUWE WILDERNIS?

Een uniek natuurreservaat in Flevoland. 

Waar door wanbeheer de natuurwaarde hard is achteruit gegaan en dieren ernstig lijden.


Giften voor deze website zijn van harte welkom: NL20 SNSB 0933 2784 11, ten name van M Reuvekamp!

Bij voorbaat dank!

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

Magere konikpaard vangkraal Oostvaardersplassen


Ondervoede koniks in de vangkralenvan de Oostvaardersplassen en 11 paarden gestorven


Geplaatst op 3 augustus 2019


Uit foto’s van Stichting Annemieke blijkt dat er behoorlijk wat konikpaarden in de vangkralen van de Oostvaardersplassen broodmager zijn. Het verweer van Staatsbosbeheer en de NVWA is dat de meeste konikpaarden in de vangkralen in goede conditie zijn, maar dat het de jongen zogende merries zijn die het even slecht hebben.

Vanaf de lente komt de plantengroei weer op gang, daarom is het niet voor niets dat in de natuur de meeste jongen in de lente geboren worden. Zij worden in een jaargetijde geboren dat er voldoende voedsel aanwezig is voor de jongen op te groeien.
Ook voor de moederdieren is dit gunstig, want bij het geven van melk verliest hun lichaam veel voedingstoffen door het geven van melk aan de zogende jongen. In de natuur is er onder normale omstandigheden genoeg voedsel voor de moederdieren om deze tekorten aan te vullen.


De merries op de foto’s van Stichting Annemieke zijn niet gewoon mager, maar broodmager, de ribben kunnen geteld worden. We hebben het hier over konikpaarden die opgesloten zitten in vangkralen, ze leven niet meer in de vrije natuur, maar in een beperkte ruimte, het zijn daarom gehouden dieren die afhankelijk zijn van menselijke zorg.
Staatsbosbeheer voorziet de konikpaarden in de vangkralen van hooi, maar dit hooi heeft blijkbaar te weinig voedingstoffen om de paarden van voldoende energie te voorzien. Het hooi is van inferieure kwaliteit. De dieren krijgen dus niet de juiste zorg van Staatsbosbeheer. Men kan hier dan ook spreken van dierverwaarlozing.


Hoeveel konikpaarden in de vangkralen precies staan is niet bekend. Er wordt gesproken van aantallen tussen de 150 en 200 konikpaarden. In de eerste 6 weken van de quarantaineperiode al 11 paarden gestorven, 6 merries en 5 veulens. De oorzaak is niet bekend, of wordt niet naar buiten gebracht.
Volgens Staatsbosbeheer is dit aantal vrij normaal op deze hoeveelheid dieren, maar daarbij maken zij een vergelijking met de dieren die vrij op de vlakte in de Oostvaardersplassen leven, maar deze 11 gestorven dieren leefden niet op de vlakte, zij zaten gevangen in de vangkralen en zijn daarom gehouden dieren, die afhankelijk zijn van menselijke zorg. Men mag deze paarden dan ook niet vergelijken met dieren die vrij rondlopen, maar men moet het vergelijken met gehouden dieren, zoals bijvoorbeeld dieren die in weides staan bij maneges.


Hoe groot het aantal konikpaarden in de vangkralen is, is dus niet precies bekend. Men zegt tussen de 150 en 200 dieren. Wanneer er 150 dieren zouden staan, dan is het sterftepercentage in 6 weken van 7,3%, wanneer het er 200 zouden zijn dan is het sterftepercentage in 6 weken 5.5%.


Als elke 6 weken ongeveer hetzelfde percentage dieren zou sterven dat er op dat moment staat, zoals in de eerste 6 weken van de quarantaine, en men zou dit doorrekenen naar een heel jaar, dan zouden er in een jaar tussen de 39% en 55% van het totaal aantal dieren in de vangkralen gestorven zijn. Dit noemt Staatsbosbeheer dan normaal, om zo te verhullen dat zij de gevangen, dus gehouden dieren, niet de juiste zorg bieden. Men kan hier spreken van ernstige dierverwaarlozing.
Wanneer er zoveel paarden in een manage zouden sterven, dan zou de NVWA waarschijnlijk al lang hebben ingegrepen.


Het is al jaren bekend hoe slecht de toezichthouder NVWA functioneert en op heel veel vlakken steken laat vallen. Ook in de Oostvaardersplassen blijken zij de wet niet goed te handhaven, het is zelfs zo dat zij zelf bepalen of een wet wel of niet van kracht is, terwijl zij er voor zijn om de wet te handhaven en niet zelf de regels maken.
Het wordt dan ook hoog tijd dat minister Carola Schouten zo snel mogelijk in gaat grijpen en de NVWA gaat vervangen voor een nieuwe, onafhankelijk opererende organisatie.Als je dit artikel en de andere artikelen op de site waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage, kan dat door een bedrag op mijn bankrekening over te maken: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Meer info

 

© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Andere interessante artikelen:Ter verantwoording hoe ik de jaarpercentage uit heb gerekend van de gestorven dieren:
Stel dat er 200 dieren in de vangkralen staan, in 6 weken sterven er 11. Dan is 5,5% van de 200 dieren gestorven en staan er na 6 weken nog 189 dieren.
Sterven er na de volgende 6 weken weer 5,5% van de dieren dan wordt dat: 5,5% van 189=10,4. Dus blijven er na 12 weken 178,6 dieren over (189-10,4=178,6).
De volgende 6 weken trek je van de 178,4 dieren weer 5.5% af en kom je na 18 weken op 168,6 dieren. Zo ga je door tot je op 52 weken komt. Dan trek je het totaal overgebleven dieren af van de beginwaarde 200 en kom je op het aantal gestorven dieren uit. Dan kun je uitrekenen hoeveel procent van de 200 dieren is gestorven. Dit was dus na ongeveer een jaar 39%.Vindt u dit artikel de moeite waard? Deel het dan op sociale media.

Je kunt Oostvaardersplassen ook volgen op sociale media


GOEDE DOELEN


Doneren aan ActieVOERgroep kan op

NL70 ABNA 0467 3665 43 ten name van D. Schievink onder vermelding van donatie ovp. Meer info...Stichting STAMINA zet zich op het juridisch vlak in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

© Copyright. All Rights Reserved.