Serengeti

Oostvaardersplassen.org

DE NIEUWE WILDERNIS?


Ontdek hier de harde werkelijkheid over dit unieke natuurreservaat in Flevoland.

 

Entdecken Sie hier die harte Realität dieses einzigartigen Naturschutzgebietes in Flevoland

Dier algemeen
Oostvaardersplassen

Zijn de Oostvaardersplassen te vergelijken met de Serengeti?

 

Laat je niets wijs maken, dit is appels met peren vergelijken.

 

Een stel doorgedraaide ecologen vergelijken de Oostvaardersplassen in Flevoland met de Serengeti in Afrika, en vele naïevelingen geloven dit sprookje.

 

De Seregeti, dat letterlijk “eindeloze vlaktes” betekent, heeft een oppervlakte van ongeveer 14.763 km2. Het is zo’n 260 keer zo groot als de Oostvaardersplassen. Dat is bijna net zo groot als de provincies Drenthe, Flevoland, Overijssel, Utrecht en Gelderland tezamen!

 

Op de Serengeti leven verschillend predatoren. Meer dan 4.000 leeuwen, 225 cheeta’s, zo’n 1.000 luipaarden en rond de 3.500 hyena’s. Op de Oostvaardersplassen slechts enkele vossen die niet in staat zijn om op konikpaarden, heckrunderen en edelherten te jagen.

Dit betekent dus dat in tegenstelling tot de grote planteneters op de Serengeti de grote grazers op de Oostvaardersplassen geen natuurlijke vijanden hebben, waardoor de populaties ongehinderd kunnen groeien.

Het gevolg hiervan is dat een te grote hoeveelheid dieren die op een te klein oppervlak leven alles  kaalvreten en de vegetatie vertrappen. In tijden wanneer er normaal gesproken voldoende voedselaanbod zou moeten zijn, kunnen de grote grazers door gebrek aan voldoende voedsel niet voldoende reserves opbouwen voor mindere tijden.

 

De Serengeti is beroemd om zijn massa migratie, waarbij ongeveer anderhalf miljoen dieren zich verplaatsen vanuit de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes om daar naar voedsel te zoeken.

Dit is iets wat de grote grazers in de Oostvaardersplassen niet kunnen, zij zitten opgesloten in een te klein oppervlak, met als gevolg dat wanneer door overbegrazing alles opgevreten is vele grazers een langzame onnatuurlijke hongerdood zullen sterven.

De grote grazers kunnen er niet uit, maar de vogels kunnen dit wel. Veel vogelsoorten, waaronder vele soorten die op de rode lijst staan, hebben het gebied verlaten. Terwijl dit gebied toch de bestemming heeft als een Natura 2000 vogelreservaat.

 

Nog een wezenlijk verschil is dat de dieren op de Serengeti daar van nature thuishoren, dit in tegenstelling tot de Oostvaardersplassen waar semi-landbouwdieren in het verleden door de mens in een voor hen ongeschikte habitat zijn uitgezet. De grote grazers hebben diverse lichamelijke aandoening door gebrek aan essentiële voedingstoffen of door het lopen op een ongeschikte ondergrond (hoefrot).

 

Voor een ecologisch evenwicht is het nodig dat er predatoren in het gebied zijn die het aantal dieren in stand houden, zodat er niet teveel komen die alle vegetatie opvreten. Alleen dan kan er een natuurlijk evenwicht ontstaan. Ook moeten er migratiemogelijkheden zijn zodat dieren de mogelijkheid hebben om naar andere gebieden te trekken als in hun huidige leefgebied het voedselaanbod schaars dreigt te worden. Hier is geen sprake van in de Oostvaardersplassen, bovendien zijn heckrunderen en konikpaarden gedomesticeerde dieren, fysiek en mentaal zijn ze aangepast om met mensen samen te leven, ze zijn daardoor afhankelijk geworden van mensen. Het zijn geen wilde dieren meer, hooguit kan men spreken van verwilderde dieren.

 

De argumenten die gebruikt worden voor dit gesubsidieerde rewilding project zijn gebaseerd op los zand, deze zijn alleen bedoeld ten behoeve voor een stel doorgedraaide ecologen zodat zij dit dieronvriendelijk experiment voort kunnen zetten.

 

© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Oostvaardersplassen - Serengeti
Anticonceptie in de Oostvaardersplassen met een PZP-vaccin
Heeft de beleidslijn van de provincie Flevoland over het bijvoeren van de grote grazers in de Oostvaardersplassen werkelijk als doel het dierenwelzijn te verbeteren? Wanneer men het beleid over het bijvoeren van konikpaarden, heckrunderen en edelherten kritisch doorleest, dan lijken andere motieven dan het dierenwelzijn de boventoon te voeren.
Frans Vera vertelt vol trots dat hij illegaal konikpaarden en heckrunderen heeft uitgezet in de Oostvaardersplassen. Het 'hands-off' beleid zorgde ervoor dat de grootste doodsoorzaak bij de grote grazers de hongerdood werd, Dit is een fragment uit de Canadese documentaire “Manufacturing the Wild” uit 2015.
Speciaal voor Frans Vera, Han Olff, Partij voor de Dieren, Dierbaar Flevoland en anderen die geloven in het fabeltje dat er sprake is van oernatuur en natuurlijke processen in de Oostvaardersplassen.
Het afschieten van de 1830 edelherten in de Oostvaardersplassen verloopt chaotisch. De edelherten worden door de boswachters van SBB alle kanten opgejaagd. Ook de konikpaarden zijn gestrest.
In de Statenvergadering van Flevoland zijn diervriendelijke moties over de Oostvaardersplassen weggestemd, zelfs door de PvdD. Men kiest voor het afschieten van de edelherten. Hierdoor is er een massaslachting in gang gezet.
De Oostvaardersplassen (OVP) zijn van oorsprong een vogelgebied. Vanwege de vele vogels, waaronder vele zeldzame vogels, is dit natuurgebied aangewezen als Natura 2000-gebied. De OVP is niet aangewezen als natura 2000-gebied vanwege de grote grazers!  De grote hoeveelheden konikpaarden, heckrunderen en edelherten hebben er voor gezorgd dat veel struiken en plantensoorten zijn verdwenen, dit heeft een negatieve invloed op de vogelstand
In de Oostvaardersplassen waren omstanders getuige hoe een boswachter van Staatsbosbeheer de onderkaak van een edelhert aan flarden schoot. Vervolgens reed de schutter zonder naar het creperende hert om te kijken weg. Het dier heeft hierdoor onnodig lang moeten lijden. Geen enkele aanwezige boswachter bekommerde zich over het pijnlijdende hert.
In de Oostvaardersplassen worden de populaties konikpaarden, edelherten en heckrunderen niet op een natuurlijke manier gereguleerd door predatoren zoals wolven, waardoor er een overpopulatie is ontstaan. Er zijn mensen (ja zelfs ecologen) die denken dat het uitzetten van wolven in de Oostvaardersplassen de oplossing kan zijn.
De bedenkers van Oostvaardersplassen en SBB vergelijken de OVP vaak met de Serengiti. Maar zijn de Oostvaardersplassen daar wel mee te vergelijken?
De bedenkers en de beheerder SBB brengen het zo alsof de Oostvaardersplassen één groot paradijs is. Ze beweren dat dit oernatuur is. Maar de werkelijkheid is het een incompleet ecosysteem met veel dierenleed.
De bronstperiode vergt veel van de mannelijke edelherten in de Oostvaardersplassen. Tijdens de bronst eten de mannetjes nauwelijks iets. Na de bronst kan het lichaamsgewicht wel tot 30% zijn afgenomen. Er zal dan ook veel voedsel aanwezig moeten om voldoende vetreserves op te bouwen voor de winter. Na de bronst wil provincie Flevoland 2/3 van de edelherten af gaan schieten, wat gepaard gaat met veel stress.
Persbericht dat de gedeputeerde staten van de provincie heeft gepubliceerd over het bijvoeren van de grote grazers in de Oostvaardersplassen

WEBWINKEL

Natuur in Mensenhand - Martin Drenthen
Natuur in Mensenhand - Martin Drenthen
Bestel hier
Heibel in de Polder -  Roelke Posthumus
Heibel in de Polder - Roelke Posthumus
Bestel hier
Onder dieren - Ton Lemaire
Onder dieren - Ton Lemaire
Bestel hier
Speld in hooiberg, Oostvaardersplassen