corridor
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

NOG STEEDS IS ER SPRAKE VAN WANBELEID IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN, WAARDOOR DIEREN ONNODIG ERNSTIG LIJDEN.
VOOR ONZE STRIJD TEGEN DIT DIERENLEED KUNNEN WIJ WEL SUPPORT GEBRUIKEN. HELP MEE OM TE AGEREN TEGEN DIT WANBELEID 

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

Mededeling: Website gaat waarschijnlijk binnenkort offline!

De hosting van deze website eindigd op 5 oktober 2020. Ik kan het verlengen, dat kost mij dan €128,72.
Ik twijfel of ik het wel ga verlengen, vorige jaren had ik wel heel veel websitebezoekers, maar dat is nu niet meer zo. Nu heb ik nog geen 250 bezoekers per maand. Dat is erg weinig. Ik zit nu met de vraag of het het nog wel waard is om voor deze kleine aantallen bezoekers de website online te houden. Daar moet ik nog even goed over nadenken.
De kans is dus dat deze website na 5 oktober verdwenen is, daarmee gaan ook alle artikelen die hier staan verloren.
De strijd voor een beter dierenwelzijn moet natuurlijk gewoon door gaan, maar dan misschien zonder deze website.

Deel dit artikel op:

Corridor Oostvaardersplassen naar Horsterwold


Door corridor naar het Horsterwold aan te leggen wordt er nog meer natuur verwoest en zorgt voor veel meer dierenleed.


De Oostvaardersplassen zijn een door de mensen gemaakt gebied waar vrijwel niets natuurlijks aan is. Voor een goed functionerend ecosysteem ontbreken enkele essentiële factoren in de Oostvaardersplassen, zoals predatoren en de mogelijkheden om te migreren. Het idee van Frans Vera dat door het uitzetten van grote grazers een parkachtig oerlandschap zou ontstaan is een hersenspinsel dat niet is uitgekomen en ook nooit zal uitkomen. Bovendien zijn heckrunderen en konikpaarden geen wilde dieren, het zijn voor 100% gedomesticeerde dierenrassen die door de mens zijn gecreëerd d.m.v. selectieve fok. Dat dit wilde dieren zouden zijn is ook niets meer dan een hersenspinsel van doorgedraaide ecologen.

De grote grazers in de Oostvaardersplassen planten zich heel snel voort, het gevolg is dat er in dit afgesloten gebied teveel grazers zijn gekomen die alles letterlijk kaalvreten. Wanneer er in een gebied voedselschaarste dreigt, dan zullen de dieren in de natuur naar gebieden migreren waar wel voedsel is, maar dat is in de Oostvaardersplassen niet mogelijk, want het is een afgesloten gebied. Het gevolg is dat elke winter vele grote grazers na maanden lang creperen uiteindelijk sterven van de honger. 90% procent wordt vlak voordat ze werkelijk van de honger sterven afgeschoten, laat-reactief beheer noemen ze dat, zodat in de statistieken niet vermeld hoeft te worden dat zij aan een hongerdood gestorven zijn.


In het verleden is voorgesteld een verbinding te maken met het Horsterwold, zodat de dieren bij voedselschaarste zouden kunnen migreren naar voedselrijke gebieden.

Het idee voor gebiedsuitbreiding is een voorstel dat Frans Vera in 2006 in het ICMO rapport heeft gedaan.

Er werd zelfs geopperd dat de dieren verder zouden kunnen trekken naar de Veluwe en dan richting Duitsland, hoe de dieren de randmeren en de snelweg over moeten steken is voor mij een groot raadsel. Het is dus een complete utopie van mensen die in sprookjes geloven. Gelukkig is dit voorstel in 2010 verworpen.
Ja gelukkig, want je zou er niet aan willen denken wat dan de rampzalige gevolgen waren van deze verbinding naar het Horsterwold (buiten alle praktische problemen).
Meer ruimte betekent op den duur ook veel meer grazers. Omdat de grote grazers geen natuurlijke vijanden hebben zullen zij zich explosief gaan voortplanten. Met het logische gevolg dat het hele uitgebreide gebied ook weer vol zal lopen met grote grazers die alles letterlijk kaalvreten. Het is dan een kwestie van tijd dat ook het nu nog beboste Horsterwold zal vergaan in een kale desolate vlakte, waar net zoals nu in de Oostvaardersplassen bossen zijn vergaan en verder ook vrijwel niets meer groeit en ook bijna niets meer leeft. Dit is iets wat wij niet zouden moeten willen.
Uitbreiding van de Oostvaardersplassen, zonder verder beheer zal een nog grotere ecologische ramp betekenen dat voor nog meer dierenleed zorgt.


Er zijn mensen die voorstellen om predatoren zoals wolven toe te laten in de Oostvaardersplassen. Weer een voorstel waarbij vrijwel niet over nagedacht is. Zelfs al zal het oppervlakte van de Oostvaardersplassen door een verbinding met het Horsterwold verdubbeld worden, dan nog is het gebied nog te klein voor een natuurlijke populatie wolven.


De natuurgebieden in Nederland zijn gewoon te klein om zoals de rewilders voorstellen een oernatuur te creëren die zonder hulp van menselijk beheer kan bestaan.

Rewilding bestaat uit een groep op hol geslagen ecologen met vreemde hersenspinsels die de gekste dingen verzinnen en deze helaas ook maar al te vaak in praktijk brengen, zonder voorafgaand een gedegen onderzoek te doen naar wat de gevolgen kunnen zijn.


Populatiebeheer in de Oostvaardersplassen is hoe dan ook nodig. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, daarbij moet men denken aan afschot, verplaatsen van grote grazers naar andere natuurgebieden of anticonceptie.
Het volgende artikel gaat over de voor- en nadelen van deze beheermethoden met het oog op het dierenwelzijn zijn. 
Volgens professor Tom Stout, die onderzoek naar de mogelijkheden van anticonceptie bij de grote grazers in de Oostvaardersplassen heeft gedaan, is het goed mogelijk om anticonceptie toe te passen:

De voor- en nadelen van verschillende vormen van populatiebeheer: KLIK HIER >


Meer interessante artikelen:

© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Ondanks dat het beleid veranderd is, is er nog steeds sprake van wanbeleid, waardoor veel dieren ernstig lijden.
Daartegen moeten wij ons verzetten, wij moeten voor het dierenwelzijn op blijven komen.
Wij hebben uw support dan ook hard nodig.

Stichting STAMINA

Deze stichting zet zich op het juridisch vlak niet alleen in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen, maar ook voor dieren in andere gebieden. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


Steun ons met een financiële bijdrage;

OVERSCHRIJVEN KAN OOK: 

Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

dan kun je een bedrag overmaken op het volgende bankrekeningnummer:


NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.ANDERE GOEDE DOELEN OOSTVAARDERSPLASSEN:Doneren voor VOER (en eventuele bekeuringen) kan op rekeningnummer: NL49 RABO 0150 4122 23 ten name van Dierenambulance De DierenSOS te Dordrecht. Graag vermelden 'Donatie OVP'.


Stichting Paard in Nood heeft zieke konikpaarden die uit de Oostvaardersplassen komen opgevangen. Voor de (medische) zorg hebben zij geld nodig. Het rekeningnummer van deze stichting is: NL 12 INGB 000 715 0062. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

DierDier

© Copyright. All Rights Reserved.

Zonder financiële steun van bezoekers kan deze website niet bestaan.

Sluiten