leverschade
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

NOG STEEDS IS ER SPRAKE VAN WANBELEID IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN, WAARDOOR DIEREN ONNODIG ERNSTIG LIJDEN.
VOOR ONZE STRIJD TEGEN DIT DIERENLEED KUNNEN WIJ WEL SUPPORT GEBRUIKEN. HELP MEE OM TE AGEREN TEGEN DIT WANBELEID 

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

Mededeling: Website gaat waarschijnlijk binnenkort offline!

De hosting van deze website eindigd op 5 oktober 2020. Ik kan het verlengen, dat kost mij dan €128,72.
Ik twijfel of ik het wel ga verlengen, vorige jaren had ik wel heel veel websitebezoekers, maar dat is nu niet meer zo. Nu heb ik nog geen 250 bezoekers per maand. Dat is erg weinig. Ik zit nu met de vraag of het het nog wel waard is om voor deze kleine aantallen bezoekers de website online te houden. Daar moet ik nog even goed over nadenken.
De kans is dus dat deze website na 5 oktober verdwenen is, daarmee gaan ook alle artikelen die hier staan verloren.
De strijd voor een beter dierenwelzijn moet natuurlijk gewoon door gaan, maar dan misschien zonder deze website.

Deel dit artikel op:

leverproblemen jacobskruiskruid Oostvaardersplassen

Mogelijk leverschade bij de konikpaarden die van de Oostvaardersplassen naar Spanje zijn verhuisd.


Geplaatst op 21 augustus 1019Uit bloedonderzoek bij de magere konikpaarden die vanuit de Oostvaardersplassen naar Spanje zijn verhuisd, is gebleken dat zij een extreem hoge LDH (Lactaatdehydrogenase) gehalte hebben. Een hoog LDH gehalte kan op leverschade duiden, maar het hoeft niet. Leverschade kan er op wijzen dat de paarden vergiftigd zijn door het eten van Jacobskruiskruid, een giftige plant dat veel in de Oostvaardersplassen staat.


De meeste paarden mijden de plant omdat het bitter van smaak is, maar het wordt anders wanneer deze plant in gedroogde vorm terecht komt in hooi of kuilvoer. Maar het is ook waargenomen dat paarden Jacobskruiskruid eten als het niet in hooi of kuilvoer zit. Wanneer er voedselschaarste is kunnen grazers over gaan tot het eten van giftige planten. De konikpaarden in de Oostvaardersplassen kunnen daarom ook Jacobskruiskruid, dat in overvloed in de Oostvaardersplassen aanwezig is, hebben gegeten omdat ander voer erg schaars was.


Maar bewezen is het niet, leverproblemen kunnen ook ergens anders door veroorzaakt worden. Ook achteraf valt niet altijd te bewijzen dat leverschade door het eten van Jacobskruiskruid is ontstaan, soms is het verband tussen ziekte en Jakobskruiskruid moeilijk te leggen.


Alle delen van het Jacobskruiskruid bevatten uiterst giftige pyrrolizidine alkaloïden (PA’s) welke leiden tot ongeneeslijke leverschade. Het gif van de Jacobskruiskruid wordt in de darmen opgenomen. Daarna probeert de lever de gifstoffen om te zetten in minder giftige stoffen, maar dit proces levert echter nog een giftiger stof op die zorgt dat levercellen afsterven en vervangen worden door bindweefsel. Het lichaam reageert hierop met een infectie waardoor het dier ernstig ziek wordt.


Een vergiftiging door Jacobskruiskruid verloopt heel geleidelijk. Na verloop van tijd zal de lever niet meer functioneren. Vergiftigde dieren worden eerst ziek: ze zijn loom, verliezen gewicht, hebben diarree en geen eetlust, drinken veel en zijn gevoelig voor zonlicht. Jacobskruiskruid tast het hart en het centrale zenuwstelsel aan en veroorzaakt coördinatiestoornissen, gebrek aan eetlust en onrustige bewegingen.
Voor een vergiftiging door Jacobskruiskruid is geen remedie. Dieren worden pas na verloop van maanden of zelfs jaren ziek. De oorzaak van de ziekte bij de magere konikpaarden in Spanje kan waarschijnlijk niet vastgesteld worden. Soms is het verband tussen ziekte en Jakobskruiskruid moeilijk te leggen.


Bij de magere konikpaarden zijn ook de Strongylus-parasieten aangetroffen.

© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Ondanks dat het beleid veranderd is, is er nog steeds sprake van wanbeleid, waardoor veel dieren ernstig lijden.
Daartegen moeten wij ons verzetten, wij moeten voor het dierenwelzijn op blijven komen.
Wij hebben uw support dan ook hard nodig.

Stichting STAMINA

Deze stichting zet zich op het juridisch vlak niet alleen in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen, maar ook voor dieren in andere gebieden. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


Steun ons met een financiële bijdrage;

OVERSCHRIJVEN KAN OOK: 

Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

dan kun je een bedrag overmaken op het volgende bankrekeningnummer:


NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.ANDERE GOEDE DOELEN OOSTVAARDERSPLASSEN:Doneren voor VOER (en eventuele bekeuringen) kan op rekeningnummer: NL49 RABO 0150 4122 23 ten name van Dierenambulance De DierenSOS te Dordrecht. Graag vermelden 'Donatie OVP'.


Stichting Paard in Nood heeft zieke konikpaarden die uit de Oostvaardersplassen komen opgevangen. Voor de (medische) zorg hebben zij geld nodig. Het rekeningnummer van deze stichting is: NL 12 INGB 000 715 0062. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

DierDier

© Copyright. All Rights Reserved.

Zonder financiële steun van bezoekers kan deze website niet bestaan.

Sluiten