leverschade
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

DE NIEUWE WILDERNIS?

Een uniek natuurreservaat in Flevoland. 

Waar door wanbeheer de natuurwaarde hard is achteruit gegaan en dieren ernstig lijden.

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

Deel dit artikel op:

leverproblemen jacobskruiskruid Oostvaardersplassen

Mogelijk leverschade bij de konikpaarden die van de Oostvaardersplassen naar Spanje zijn verhuisd.


Geplaatst op 21 augustus 1019Uit bloedonderzoek bij de magere konikpaarden die vanuit de Oostvaardersplassen naar Spanje zijn verhuisd, is gebleken dat zij een extreem hoge LDH (Lactaatdehydrogenase) gehalte hebben. Een hoog LDH gehalte kan op leverschade duiden, maar het hoeft niet. Leverschade kan er op wijzen dat de paarden vergiftigd zijn door het eten van Jacobskruiskruid, een giftige plant dat veel in de Oostvaardersplassen staat.


De meeste paarden mijden de plant omdat het bitter van smaak is, maar het wordt anders wanneer deze plant in gedroogde vorm terecht komt in hooi of kuilvoer. Maar het is ook waargenomen dat paarden Jacobskruiskruid eten als het niet in hooi of kuilvoer zit. Wanneer er voedselschaarste is kunnen grazers over gaan tot het eten van giftige planten. De konikpaarden in de Oostvaardersplassen kunnen daarom ook Jacobskruiskruid, dat in overvloed in de Oostvaardersplassen aanwezig is, hebben gegeten omdat ander voer erg schaars was.


Maar bewezen is het niet, leverproblemen kunnen ook ergens anders door veroorzaakt worden. Ook achteraf valt niet altijd te bewijzen dat leverschade door het eten van Jacobskruiskruid is ontstaan, soms is het verband tussen ziekte en Jakobskruiskruid moeilijk te leggen.


Alle delen van het Jacobskruiskruid bevatten uiterst giftige pyrrolizidine alkaloïden (PA’s) welke leiden tot ongeneeslijke leverschade. Het gif van de Jacobskruiskruid wordt in de darmen opgenomen. Daarna probeert de lever de gifstoffen om te zetten in minder giftige stoffen, maar dit proces levert echter nog een giftiger stof op die zorgt dat levercellen afsterven en vervangen worden door bindweefsel. Het lichaam reageert hierop met een infectie waardoor het dier ernstig ziek wordt.


Een vergiftiging door Jacobskruiskruid verloopt heel geleidelijk. Na verloop van tijd zal de lever niet meer functioneren. Vergiftigde dieren worden eerst ziek: ze zijn loom, verliezen gewicht, hebben diarree en geen eetlust, drinken veel en zijn gevoelig voor zonlicht. Jacobskruiskruid tast het hart en het centrale zenuwstelsel aan en veroorzaakt coördinatiestoornissen, gebrek aan eetlust en onrustige bewegingen.
Voor een vergiftiging door Jacobskruiskruid is geen remedie. Dieren worden pas na verloop van maanden of zelfs jaren ziek. De oorzaak van de ziekte bij de magere konikpaarden in Spanje kan waarschijnlijk niet vastgesteld worden. Soms is het verband tussen ziekte en Jakobskruiskruid moeilijk te leggen.


Bij de magere konikpaarden zijn ook de Strongylus-parasieten aangetroffen.

Het schrijven van artikelen voor websites als deze kost erg veel tijd, daarnaast kost het online houden van de website jaarlijks geld. Een donatie wordt daarom heel erg op prijs gesteld >>>


EN DEEL DIT OP:

© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Deze website is mogelijk gemaakt door giften en donaties van bezoekers.
Zonder financiële steun kan deze website niet bestaan!
Klink op één van de onderstaande banners om een gift te doen via iDEAL/TIKKI€


OVERSCHRIJVING

Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

dan kun je ook geld overmaken via het volgende bankrekeningnummer:


NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.


ANDERE GOEDE DOELEN OOSTVAARDERSPLASSEN:Doneren voor VOER (en eventuele bekeuringen) kan op rekeningnummer: NL49 RABO 0150 4122 23 ten name van Dierenambulance De DierenSOS te Dordrecht. Graag vermelden 'Donatie OVP'.


Stichting STAMINA zet zich op het juridisch vlak in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


Stichting Paard in Nood heeft zieke konikpaarden die uit de Oostvaardersplassen komen opgevangen. Voor de (medische) zorg hebben zij geld nodig. Het rekeningnummer van deze stichting is: NL 12 INGB 000 715 0062. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

© Copyright. All Rights Reserved.

ZONDER FINANCIËLE STEUN KAN DEZE SITE NIET BLIJVEN BESTAAN Als je de artikelen op de site waardeert en je waardering wilt laten blijken met een bijdrage, kan dat door een bedrag op mijn bankrekening over te maken: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.

GEEF VIA IDEAL
Sluiten X