massale afschot 2
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

NOG STEEDS IS ER SPRAKE VAN WANBELEID IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN, WAARDOOR DIEREN ONNODIG ERNSTIG LIJDEN.
VOOR ONZE STRIJD TEGEN DIT DIERENLEED KUNNEN WIJ WEL SUPPORT GEBRUIKEN. HELP MEE OM TE AGEREN TEGEN DIT WANBELEID 

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

Mededeling: Website gaat waarschijnlijk binnenkort offline!

De hosting van deze website eindigd op 5 oktober 2020. Ik kan het verlengen, dat kost mij dan €128,72.
Ik twijfel of ik het wel ga verlengen, vorige jaren had ik wel heel veel websitebezoekers, maar dat is nu niet meer zo. Nu heb ik nog geen 250 bezoekers per maand. Dat is erg weinig. Ik zit nu met de vraag of het het nog wel waard is om voor deze kleine aantallen bezoekers de website online te houden. Daar moet ik nog even goed over nadenken.
De kans is dus dat deze website na 5 oktober verdwenen is, daarmee gaan ook alle artikelen die hier staan verloren.
De strijd voor een beter dierenwelzijn moet natuurlijk gewoon door gaan, maar dan misschien zonder deze website.

Deel dit artikel op:

Afschot edelherten Oostvaardersplassen


Massale afschot edelherten Deel 2. 

Chaotische toestanden in de Oostvaardersplassen


13-12-2018:
De manier waarop nu in de Oostvaardersplassen gejaagd wordt is ronduit verwerpelijk. Uit beeldopnamen van Omroep Flevoland is te zien dat kuddes edelherten gestrest heen en weer rennen omdat zij opgejaagd worden door de schutters van Staatsbosbeheer. Ook ooggetuigen hebben dit vanaf de openbare weg waargenomen. Deze ooggetuigen melden ook nog dat konikpaarden gestrest meerennen. De boswachters van SBB gaan onprofessioneel en chaotisch te werk.
Dit is een erg kwalijke zaak, want juist in deze tijd van het jaar moeten de edelherten en de andere dieren vetreserves opbouwen voor de winter in een gebied waar toch al geen overvloed aan voedsel is, worden zij nu gehinderd bij het foerageren en verspillen daardoor ook nog onnodig veel energie.


Regelmatige blootstelling aan stress kan ook nog het gevolg hebben dat ongeboren vruchten vroegtijdig in de baarmoeder sterven. Wanneer deze niet uitgeworpen worden gaan deze dode vruchten zich in de baarmoeder ontbinden. Bij deze ontbinding komen giftige stoffen vrij die door het lichaam van het moederdier opgenomen worden. Het gevolg voor het moederdier is dat zij na een lijdensweg zal sterven.

 

Maandag 10 december 2018, op de eerste dag dat er met het afschieten is begonnen, kwamen er beelden naar buiten van een hertenkalf dat geschoten werd. Op de beelden was te zien dat het kalf na het schot naar de moeder liep om daar steun te zoeken en vervolgens neerviel. Diverse personen reageerden hierop met het jagersfabeltje dat het kalf na het schot direct dood was en nog wat stuiptrekkingen vertoonde. Stuiptrekkingen zijn ongecontroleerde spierbewegingen, er is geen sprake van een stuiptrekking wanneer een dier bewust een bepaalde richting op loopt, in dit geval naar de moeder. Kort daarna is het moederdier neergeschoten (hier zijn geen beelden van vrijgegeven). Een journalist van de NOS die hierbij aanwezig was verklaarde dat het moederdier nog minstens 20 seconden na het schot heeft rondgelopen voordat het neerviel. Het wil trouwens ook niet zeggen dat het dier nadat het neerviel ook gelijk dood was. Deze dieren hebben onnodig lang pijn geleden.

 

De onprofessionele manier waarop de boswachters van Staatsbosbeheer te werk gaan zorgt voor extreem veel stress bij dieren en zorgt zeker niet voor een snelle en pijnloze dood. Dit blijkt ook wel uit een voorval in dit voorjaar waar toevallig meerdere toeschouwers getuige van waren van hoe een edelhert werd afgeschoten.

 

Het is de provincie Flevoland die hiervoor opdracht heeft gegeven. Deze heeft dit er door gedrukt zonder te onderzoeken naar alternatieve en betere oplossingen dan afschot. Want afschot is geen duurzame en een diervriendelijke oplossing. Na afschot van dieren in de natuur, zal de populatie zich weer gaan herstellen door te zorgen voor meer geboortes. Wanneer men in de toekomst opnieuw tellingen zal gaan houden, zal men tot de conclusie komen dat men met dit afschot totaal niets is opgeschoten omdat de populatie uiteindelijk niet of nauwelijks is afgenomen. En men dus gewoon weer bij af is.

 

Een betere, diervriendelijkere en vooral duurzamere oplossing is anticonceptie toedienen met het PZP-vaccin. Hierdoor neemt de populatie niet meer toe, maar zal in de loop der jaren door natuurlijke sterfte afnemen. Tot de tijd dat de populatie nog te groot is, kan men tijdig bijvoeren wanneer er voedselschaarste dreigt.

Terug naar: Massale afschot edelherten deel 1


© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Ondanks dat het beleid veranderd is, is er nog steeds sprake van wanbeleid, waardoor veel dieren ernstig lijden.
Daartegen moeten wij ons verzetten, wij moeten voor het dierenwelzijn op blijven komen.
Wij hebben uw support dan ook hard nodig.

Stichting STAMINA

Deze stichting zet zich op het juridisch vlak niet alleen in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen, maar ook voor dieren in andere gebieden. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


Steun ons met een financiële bijdrage;

OVERSCHRIJVEN KAN OOK: 

Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

dan kun je een bedrag overmaken op het volgende bankrekeningnummer:


NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.ANDERE GOEDE DOELEN OOSTVAARDERSPLASSEN:Doneren voor VOER (en eventuele bekeuringen) kan op rekeningnummer: NL49 RABO 0150 4122 23 ten name van Dierenambulance De DierenSOS te Dordrecht. Graag vermelden 'Donatie OVP'.


Stichting Paard in Nood heeft zieke konikpaarden die uit de Oostvaardersplassen komen opgevangen. Voor de (medische) zorg hebben zij geld nodig. Het rekeningnummer van deze stichting is: NL 12 INGB 000 715 0062. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

DierDier

© Copyright. All Rights Reserved.

Zonder financiële steun van bezoekers kan deze website niet bestaan.

Sluiten