Geboortebeperking PZP
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

DE NIEUWE WILDERNIS?

Een uniek natuurreservaat in Flevoland. 

Waar door wanbeheer de natuurwaarde hard is achteruit gegaan en dieren ernstig lijden.

ideal
TIKKIE


Of maak een bedrag over op rekeningnummer: NL20SNSB0933278411, ten name van M Reuvekamp.

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

edelhert Oostvaardersplassen

Geboortebeperking bij zoogdieren met het PZP-vaccin


Artikel geplaatst op 29 september 2019Porcine zona pellucida (PZP)


Al meer dan veertig jaar zonder ingrepen, zonder gebruik van hormonen of het tegenwerken van hormonen. Prikvaccine PZP is niet een anticonceptie zoals veel mensen dat misschien wel denken, maar een vaccine.


PZP is een vaccine dat ervoor zorgt dat er een beschermlaagje om het eitje komt, meer niet. PZP heeft dus geen invloed op het sociaal gedrag en geen invloed op de gezondheid van het dier. En ieder jaar kan er besloten worden om te stoppen met PZP; zodat het vrouwtje het jaar erop als nog een jong kan krijgen. In de laatste veertig jaar zijn er namelijk alleen maar gezonde dieren geboren, nadat er gestopt werd met PZP. De vrouwtjes dieren hebben er verder geen hinder van gehad; anders dan dat ze moeder werden, gezond oud en zonder stress.


PZP is nooit in een pil vorm geweest maar verwerkt in een vloeistof. Nogmaals, PZP is geen anticonceptie dat op de hormonen werkt. De benaming prikpil zou eigenlijk vervangen moeten worden voor prikvaccine. Dan is het verschil meteen duidelijk en de uitwerking ervan helemaal.


PZP is een bewerkt proteïne (eiwit) afkomstig uit een varken dat al dood is. Dat proteïne zorgt er voor dat het vrouwtje zelf het schildje om haar eicel aanmaakt, waardoor ze niet drachtig wordt. Dat immuunsysteem zou dan een zekere anticonceptie middel genoemd kunnen worden. Omdat het immuunsysteem er voor zorgt dat ze niet drachtig wordt. Vandaar ook het woord vaccine.


De lijst van zoogdieren die het PZP vaccine toegediend krijgen, dat is inmiddels meer dan een A4tje vol. En PZP wordt over de hele wereld gebruikt. De prikpil werkt direct als anticonceptie en op de hormonen, wat op langer termijn tot gevolg kan hebben dat er gedrags- en gezondheidsproblemen ontstaan.


Er is maar 1 instituut dat PZP uitgeeft. Dat is The Science and Conservation Center in Montana. Alleen zij hebben de adressen waar het nog meer gegeven wordt. Niemand anders.


Controleer altijd bij dit instituut of de persoon bekend is bij hun en of de persoon via hun ook bevoegd is om PZP toe te dienen. Er lopen mensen rond die beweren dat ze met PZP werken. Het blijkt gewoon hormonaal te zijn om er aan te kunnen blijven verdienen.


Op dit moment doet professor Tom Stout van de Universiteit van Utrecht onderzoek naar de mogelijkheden van geboortebeperking met PZP bij de grote grazers in de Oostvaardersplassen. De resultaten van dit onderzoek worden binnenkort verwacht.


Tekst: Timon Jürgens/Anton van Oversteeg


Deel dit artikel op:

Als je dit artikel en de andere artikelen op de site waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage, kan dat door een bedrag op mijn bankrekening over te maken: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp.


© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Je kunt Oostvaardersplassen ook volgen op sociale media

Zonder uw financiële steun kunnen wij de dieren niet blijven helpen!

Steun deze website met een gift

en help zo in de strijd tegen het onnodige dierenleed in de Oostvaardersplassen.

Waaraan de giften tot nu toe zijn besteed kunt u hier bekijken.

ideal
TIKKIEl


Of maak een bedrag over op rekeningnummer: NL20SNSB0933278411, ten name van M Reuvekamp.


ANDERE GOEDE DOELEN OOSTVAARDERSPLASSEN:Doneren voor VOER (en eventurele bekeuringen) kan op rekeningnummer: NL49 RABO 0150 4122 23 ten name van Dierenambulance De DierenSOS te Dordrecht. Graag vermelden 'Donatie OVP'.


Stichting STAMINA zet zich op het juridisch vlak in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


Stichting Paard in Nood heeft zieke konikpaarden die uit de Oostvaardersplassen komen opgevangen. Voor de (medische) zorg hebben zij geld nodig. Het rekeningnummer van deze stichting is: NL 12 INGB 000 715 0062. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

© Copyright. All Rights Reserved.

ZONDER FINANCIËLE STEUN KAN DEZE SITE NIET BLIJVEN BESTAAN Als je de artikelen op de site waardeert en je waardering wilt laten blijken met een bijdrage, kan dat door een bedrag op mijn bankrekening over te maken: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.

GEEF VIA IDEAL
Sluiten X