Deel 2: Heckrunderen zijn geen oerrunderen
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

NOG STEEDS IS ER SPRAKE VAN WANBELEID IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN, WAARDOOR DIEREN ONNODIG ERNSTIG LIJDEN.
VOOR ONZE STRIJD TEGEN DIT DIERENLEED KUNNEN WIJ WEL SUPPORT GEBRUIKEN. HELP MEE OM TE AGEREN TEGEN DIT WANBELEID 

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

Mededeling: Website gaat waarschijnlijk binnenkort offline!

De hosting van deze website eindigd op 5 oktober 2020. Ik kan het verlengen, dat kost mij dan €128,72.
Ik twijfel of ik het wel ga verlengen, vorige jaren had ik wel heel veel websitebezoekers, maar dat is nu niet meer zo. Nu heb ik nog geen 250 bezoekers per maand. Dat is erg weinig. Ik zit nu met de vraag of het het nog wel waard is om voor deze kleine aantallen bezoekers de website online te houden. Daar moet ik nog even goed over nadenken.
De kans is dus dat deze website na 5 oktober verdwenen is, daarmee gaan ook alle artikelen die hier staan verloren.
De strijd voor een beter dierenwelzijn moet natuurlijk gewoon door gaan, maar dan misschien zonder deze website.

Deel dit artikel op:

Oeros is geen heckrund

Het is een misvatting dat heckrunderen oerrunderen zouden zijn.


Het vorige artikel ging er over dat de theorieën van Frans Vera, dat Nederland na de ijstijden bestond uit een open parklandschap, volgens vele andere wetenschappers niet kloppen. Om deze oer-natuur in de Oostvaardersplassen te creëren heeft Frans Vera grote grazers uit buitenland gehaald en illegaal in de Oostvaarderplassen uitgezet. Heckrunderen en konikpaarden bestonden nog niet in de oertijd, het zijn beide dieren die door selectieve fok door mensen zijn gecreëerd uit gedomesticeerde landbouwdieren. Deze dieren zouden daarom ook niet als een wild dier beschouwd mogen worden. Dit artikel gaat over heckrunderen.


In het geschiedenis programma OVT (onvoltooid verleden tijd) dat de VPRO op 28 december 2014 op Radio1 uitzond, gaat het over de geschiedenis van het heckrund. Het item heet: ‘Het spoor terug, het heckrund’.
In dit radioprogramma vertelt Frans Vera dat heckrunderen geen oerrunderen zijn, wel beweert hij aan het einde van de uitzending dat heckrunderen wild zijn. Beluister hieronder de fragmenten uit deze uitzending waar Frans Vera aan het woord is.

Volgens Frans Vera zijn heckrunderen dus geen oerrunderen maar wel wilde dieren, waar zou hij dit op baseren?
In de uitzending wordt verteld dat de heckrunderen in het begin van de 20e eeuw gefokt zijn door de gebroeders Heinz en Lutz Heck, dat deden zij door zoveel mogelijk runderrassen met elkaar te kruisen.
Hoe heckrunderen zijn ontstaan, gaat dit artikel over


De herkomst van heckrunderen
Rond 1920 begonnen de gebroeders heck met verschillende fokprogramma’s om oerossen terug te fokken. Zij haalden hun inspiratie uit de Oud-Germaanse sage ‘Siegfried’ waarin een Duitse krijger wilde beesten neersloeg. De beesten in deze sage zagen er sterk gespierd en woest uit. Voor hun fokprogramma’s gebruikten de gebroeders Heck gedomesticeerde (dus tamme) runderen, want de oeros (bos primigenius primigenius) was al sinds 1627 uitgestorven.
Zij zochten specifiek naar runderen die bepaalde kenmerken vertoonden, zij selecteerden op agressiviteit, kleur, grootte en vorm van de hoorns. Dieren die leken op het beeld dat zij gevormd hadden uit de Oud-Germaanse sage ‘Siegfried’.


De stieren van de oerossen die sinds 1627 zijn uitgestorven hadden een schofthoogte van 160 tot 185 cm. De schofthoogte van de koeien waren rond de 150 cm.
De volwassen dieren wogen tussen de 800 en 1000 kilo. De stieren waren zwartbruin tot zwart met een smalle lichte aalstreep over hun rug en een witte ring om de kin en neus. De koeien en de kalveren waren roodbruin gekleurd. De hoorns stonden naar voren gericht en naar binnen gekromd.
Ter vergelijking met de heckrunderen van tegenwoordig: Deze hebben een schofthoogte van 125 tot 150 cm en wegen tussen de 500 tot 800 kilo. Heckrunderen zijn dus een stuk kleiner dan de oorspronkelijke oerossen. Veel heckrunderen hebben dezelfde vachtkleur als de oeros, maar niet allemaal, bij heckrunderen komen veel variaties voor, soms zitten er zelfs exemplaren tussen die lijken op zwartbonte koeien. Dit laatste komt omdat heckrunderen ook genen hebben van zwartbonte koeien.


Heckrunderen zijn dus geen oerrunderen. Zij lijken misschien wel een beetje op de oerossen, maar daar houdt ook alles mee op. Het uiterlijk en gedrag waarop de gebroeders Heck hebben gefokt, is gebaseerd op oude volksverhalen en niet op feiten.


Oer-natuur in de Oostvaardersplassen?

Van de Oostvaardersplassen wordt wel eens beweerd dat dit oer-natuur is, natuur zoals Frans Vera denkt dat het er hier uit zag vlak na de ijstijden, maar in die tijd leefden er nog geen heckrunderen, dus deze zouden dan ook niet in het zogenaamde oer-landschap van Frans Vera thuishoren.
Dat heckrunderen gehouden wilde dieren zijn klopt feitelijk niet, want heckrunderen zijn voor 100% afkomstig van gedomesticeerde (tamme) dieren en zijn daarom dus niet wild. Ze zijn net zo min wild als bastaardhonden die qua uiterlijk op wolven lijken, dit zijn en blijven ook gewoon gedomesticeerde huishonden.


Wanneer men wil spreken van een nieuwe wildernis, van oer-natuur, dan horen daar geen dieren zoals heckrunderen in die door middel van selectieve fok zijn gecreëerd door mensen, want deze dieren zijn gewoon niet wild.
Omdat het door de mens gecreëerde dieren zijn, zouden ze niet onder de mom van ‘natuurlijke processen’ aan hun lot overgelaten mogen worden, maar dezelfde zorg moeten krijgen als alle andere gedomesticeerde dieren in Nederland, want heckrunderen zijn feitelijk gedomesticeerde dieren. Het zijn niets anders dan gehouden dieren, ook al worden ze als grasmaaiers gebruikt in de Oostvaardersplassen, zij zouden dan ook gewoon de wettelijke status van gehouden dieren moeten hebben.


© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Ondanks dat het beleid veranderd is, is er nog steeds sprake van wanbeleid, waardoor veel dieren ernstig lijden.
Daartegen moeten wij ons verzetten, wij moeten voor het dierenwelzijn op blijven komen.
Wij hebben uw support dan ook hard nodig.

Stichting STAMINA

Deze stichting zet zich op het juridisch vlak niet alleen in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen, maar ook voor dieren in andere gebieden. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


Steun ons met een financiële bijdrage;

OVERSCHRIJVEN KAN OOK: 

Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

dan kun je een bedrag overmaken op het volgende bankrekeningnummer:


NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.ANDERE GOEDE DOELEN OOSTVAARDERSPLASSEN:Doneren voor VOER (en eventuele bekeuringen) kan op rekeningnummer: NL49 RABO 0150 4122 23 ten name van Dierenambulance De DierenSOS te Dordrecht. Graag vermelden 'Donatie OVP'.


Stichting Paard in Nood heeft zieke konikpaarden die uit de Oostvaardersplassen komen opgevangen. Voor de (medische) zorg hebben zij geld nodig. Het rekeningnummer van deze stichting is: NL 12 INGB 000 715 0062. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

DierDier

© Copyright. All Rights Reserved.

Zonder financiële steun van bezoekers kan deze website niet bestaan.

Sluiten