Serengeti
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

DE NIEUWE WILDERNIS?

Een uniek natuurreservaat in Flevoland. 

Waar door wanbeheer de natuurwaarde hard is achteruit gegaan en dieren ernstig lijden.

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

Deel dit artikel op:

Oostvaardersplassen - Serengeti


Zijn de Oostvaardersplassen te vergelijken met de Serengeti?

 

Laat je niets wijs maken, dit is appels met peren vergelijken.

 

Een stel doorgedraaide ecologen vergelijken de Oostvaardersplassen in Flevoland met de Serengeti in Afrika, en vele naïevelingen geloven dit sprookje.

 

De Seregeti, dat letterlijk “eindeloze vlaktes” betekent, heeft een oppervlakte van ongeveer 14.763 km2. Het is zo’n 260 keer zo groot als de Oostvaardersplassen. Dat is bijna net zo groot als de provincies Drenthe, Flevoland, Overijssel, Utrecht en Gelderland tezamen!

 

Op de Serengeti leven verschillend predatoren. Meer dan 4.000 leeuwen, 225 cheeta’s, zo’n 1.000 luipaarden en rond de 3.500 hyena’s. Op de Oostvaardersplassen slechts enkele vossen die niet in staat zijn om op konikpaarden, heckrunderen en edelherten te jagen.

Dit betekent dus dat in tegenstelling tot de grote planteneters op de Serengeti de grote grazers op de Oostvaardersplassen geen natuurlijke vijanden hebben, waardoor de populaties ongehinderd kunnen groeien.

Het gevolg hiervan is dat een te grote hoeveelheid dieren die op een te klein oppervlak leven alles  kaalvreten en de vegetatie vertrappen. In tijden wanneer er normaal gesproken voldoende voedselaanbod zou moeten zijn, kunnen de grote grazers door gebrek aan voldoende voedsel niet voldoende reserves opbouwen voor mindere tijden.

 

De Serengeti is beroemd om zijn massa migratie, waarbij ongeveer anderhalf miljoen dieren zich verplaatsen vanuit de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes om daar naar voedsel te zoeken.

Dit is iets wat de grote grazers in de Oostvaardersplassen niet kunnen, zij zitten opgesloten in een te klein oppervlak, met als gevolg dat wanneer door overbegrazing alles opgevreten is vele grazers een langzame onnatuurlijke hongerdood zullen sterven.

De grote grazers kunnen er niet uit, maar de vogels kunnen dit wel. Veel vogelsoorten, waaronder vele soorten die op de rode lijst staan, hebben het gebied verlaten. Terwijl dit gebied toch de bestemming heeft als een Natura 2000 vogelreservaat.

 

Nog een wezenlijk verschil is dat de dieren op de Serengeti daar van nature thuishoren, dit in tegenstelling tot de Oostvaardersplassen waar semi-landbouwdieren in het verleden door de mens in een voor hen ongeschikte habitat zijn uitgezet. De grote grazers hebben diverse lichamelijke aandoening door gebrek aan essentiële voedingstoffen of door het lopen op een ongeschikte ondergrond (hoefrot).

 

Voor een ecologisch evenwicht is het nodig dat er predatoren in het gebied zijn die het aantal dieren in stand houden, zodat er niet teveel komen die alle vegetatie opvreten. Alleen dan kan er een natuurlijk evenwicht ontstaan. Ook moeten er migratiemogelijkheden zijn zodat dieren de mogelijkheid hebben om naar andere gebieden te trekken als in hun huidige leefgebied het voedselaanbod schaars dreigt te worden. Hier is geen sprake van in de Oostvaardersplassen, bovendien zijn heckrunderen en konikpaarden gedomesticeerde dieren, fysiek en mentaal zijn ze aangepast om met mensen samen te leven, ze zijn daardoor afhankelijk geworden van mensen. Het zijn geen wilde dieren meer, hooguit kan men spreken van verwilderde dieren.

 

De argumenten die gebruikt worden voor dit gesubsidieerde rewilding project zijn gebaseerd op los zand, deze zijn alleen bedoeld ten behoeve voor een stel doorgedraaide ecologen zodat zij dit dieronvriendelijk experiment voort kunnen zetten.


Het schrijven van artikelen voor websites als deze kost erg veel tijd, daarnaast kost het online houden van de website jaarlijks geld. Een donatie wordt daarom heel erg op prijs gesteld >>>


EN DEEL DIT OP:

© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Deze website is mogelijk gemaakt door giften en donaties van bezoekers.
Zonder financiële steun kan deze website niet bestaan!
Klink op één van de onderstaande banners om een gift te doen via iDEAL/TIKKI€


OVERSCHRIJVING

Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

dan kun je ook geld overmaken via het volgende bankrekeningnummer:


NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.


ANDERE GOEDE DOELEN OOSTVAARDERSPLASSEN:Doneren voor VOER (en eventuele bekeuringen) kan op rekeningnummer: NL49 RABO 0150 4122 23 ten name van Dierenambulance De DierenSOS te Dordrecht. Graag vermelden 'Donatie OVP'.


Stichting STAMINA zet zich op het juridisch vlak in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


Stichting Paard in Nood heeft zieke konikpaarden die uit de Oostvaardersplassen komen opgevangen. Voor de (medische) zorg hebben zij geld nodig. Het rekeningnummer van deze stichting is: NL 12 INGB 000 715 0062. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

© Copyright. All Rights Reserved.

ZONDER FINANCIËLE STEUN KAN DEZE SITE NIET BLIJVEN BESTAAN Als je de artikelen op de site waardeert en je waardering wilt laten blijken met een bijdrage, kan dat door een bedrag op mijn bankrekening over te maken: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.

GEEF VIA IDEAL
Sluiten X