Transport Wit-Rusland
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

DE NIEUWE WILDERNIS?

Een uniek natuurreservaat in Flevoland. 

Waar door wanbeheer de natuurwaarde hard is achteruit gegaan en dieren ernstig lijden.

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

Deel dit artikel op:

Transport konikpaarden Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland


De eerste 50 konikpaarden uit de vangkralen van de Oostvaardersplassen zijn op transport naar Wit-Rusland.


Geplaatst op 9 augustus 2019


Vandaag zijn de eerste 50 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen op transsport naar het natuurgebied Republican Landscape Reserve Naliboksky in Wit-Rusland gegaan. Na bijna 2 maanden onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten te hebben gezeten in vangkralen, moeten zij een lange stressvolle reis van ongeveer 23 uur in één toerbeurt naar Wit-Rusland ondergaan. Bedenk dat deze paarden niet bekend zijn met het vervoer, zij hebben in hun leven nog nooit een paardentrailer o.i.d. van binnen gezien en daarom is de lange reis zonder pauzes voor de dieren ook erg stressvol.
Bij aankomst in Wit-Rusland worden de konikpaarden nog niet vrij gelaten, ook daar moeten zij een tijd in quarantaine.

Door de slechte verzorging van Staatsbosbeheer van de konikpaarden in de vangkralen zijn de condities van de konikpaarden hard achteruit gegaan, vooral veel zogende merries en veulens zijn broodmager. En dat in een periode dat zij vetreserves voor de winter op hadden moeten bouwen. De winters in Wit-Rusland zijn strenger dan die in Nederland, dus de kans is erg groot dat veel konikpaarden door hun slechte conditie het de komende winter in Wit-Rusland niet zullen overleven.
Maar de provincie Flevoland heeft zijn zelf gekozen beleid nu uitgevoerd en zijn zo hier van de problemen met deze konikpaarden af. Voor hen is het probleem in de Oostvaardersplassen nu opgelost, maar voor de konikpaarden is het niets anders dan het verplaatsen van het probleem, hun omstandigheden gaan er niet op vooruit.


Maar in feite hebben de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer ook de problemen in de Oostvaardersplassen niet blijvend opgelost, want ook dit jaar zijn er weer vele veulens geboren, waardoor de populatie weer is toegenomen. En zolang er nog niet met anticonceptie wordt begonnen, groeit ook volgend jaar de populatie weer aan, en de jaren daarop. Zodat er weer teveel grote grazers in de Oostvaardersplassen zullen komen.
Men kan niet blijven doorgaan met het verplaatsen van konikpaarden naar andere natuurgebieden, want op een gegeven moment raken ook alle andere natuurparken vol.
Hetzelfde probleem had men 2 decennia terug in het Krugerpark van Zuid-Afrika. Daar waren teveel olifanten die ook alles kapot vraten. Jarenlang kon men de overtollige dieren naar andere natuurreservaten verplaatsen, totdat deze ook vol raakten. Daarna is men overgegaan tot anticonceptie om de populatie olifanten op peil te houden.
Hetzelfde probleem dreigt nu met de konikpaarden van de Oostvaardersplassen, ook hier zou de oplossing populatiebeheer d.m.v. anticonceptie kunnen zijn.


Vorig jaar heeft de provincie Flevoland Tom Stout, die werkzaam is aan de universiteit van Utrecht en Pretoria in Zuid-Afrika, opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van anticonceptie bij vrijlopende hoefdieren, maar tot op heden is hij daaraan nog niet begonnen.
Volgens gedeputeerde staten van Flevoland omdat hij geen tijd zou hebben, terwijl Tom Stout zelf zegt dat hij er zo snel mogelijk aan wil beginnen. De werkelijke redenen is dat de provincie Flevoland geen overeenstemming kan bereiken over de offerte met de universiteit van Utrecht. De provincie Flevoland liegt ons dus wat voor.


Helaas komt de provincie Flevoland nog steeds niet met definitieve oplossingen voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen, maar alleen maar met schijnoplossingen. Wanneer er niets verandert dan zullen de grote grazers in de OVP nog jarenlang de dupe zijn van het wanbeheer van Staatsbosbeheer. Dit hebben de dieren vooral te danken aan de vele onverschillige statenleden van Flevoland, die zich vooral met hun eigen belangen en de belangen van hun partijen bezighouden dan zich te bekommeren om het dierenwelzijn.


Deze artikelen vind je vast ook wel interessant:Het schrijven van artikelen voor websites als deze kost erg veel tijd, daarnaast kost het online houden van de website jaarlijks geld. Een donatie wordt daarom heel erg op prijs gesteld >>>


EN DEEL DIT OP:

© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Deze website is mogelijk gemaakt door giften en donaties van bezoekers.
Zonder financiële steun kan deze website niet bestaan!
Klink op één van de onderstaande banners om een gift te doen via iDEAL/TIKKI€


OVERSCHRIJVING

Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

dan kun je ook geld overmaken via het volgende bankrekeningnummer:


NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.


ANDERE GOEDE DOELEN OOSTVAARDERSPLASSEN:Doneren voor VOER (en eventuele bekeuringen) kan op rekeningnummer: NL49 RABO 0150 4122 23 ten name van Dierenambulance De DierenSOS te Dordrecht. Graag vermelden 'Donatie OVP'.


Stichting STAMINA zet zich op het juridisch vlak in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


Stichting Paard in Nood heeft zieke konikpaarden die uit de Oostvaardersplassen komen opgevangen. Voor de (medische) zorg hebben zij geld nodig. Het rekeningnummer van deze stichting is: NL 12 INGB 000 715 0062. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

© Copyright. All Rights Reserved.

ZONDER FINANCIËLE STEUN KAN DEZE SITE NIET BLIJVEN BESTAAN Als je de artikelen op de site waardeert en je waardering wilt laten blijken met een bijdrage, kan dat door een bedrag op mijn bankrekening over te maken: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.

GEEF VIA IDEAL
Sluiten X