Transport Wit-Rusland
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

NOG STEEDS IS ER SPRAKE VAN WANBELEID IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN, WAARDOOR DIEREN ONNODIG ERNSTIG LIJDEN.
VOOR ONZE STRIJD TEGEN DIT DIERENLEED KUNNEN WIJ WEL SUPPORT GEBRUIKEN. HELP MEE OM TE AGEREN TEGEN DIT WANBELEID 

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

Mededeling: Website gaat waarschijnlijk binnenkort offline!

De hosting van deze website eindigd op 5 oktober 2020. Ik kan het verlengen, dat kost mij dan €128,72.
Ik twijfel of ik het wel ga verlengen, vorige jaren had ik wel heel veel websitebezoekers, maar dat is nu niet meer zo. Nu heb ik nog geen 250 bezoekers per maand. Dat is erg weinig. Ik zit nu met de vraag of het het nog wel waard is om voor deze kleine aantallen bezoekers de website online te houden. Daar moet ik nog even goed over nadenken.
De kans is dus dat deze website na 5 oktober verdwenen is, daarmee gaan ook alle artikelen die hier staan verloren.
De strijd voor een beter dierenwelzijn moet natuurlijk gewoon door gaan, maar dan misschien zonder deze website.

Deel dit artikel op:

Transport konikpaarden Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland


De eerste 50 konikpaarden uit de vangkralen van de Oostvaardersplassen zijn op transport naar Wit-Rusland.


Geplaatst op 9 augustus 2019


Vandaag zijn de eerste 50 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen op transsport naar het natuurgebied Republican Landscape Reserve Naliboksky in Wit-Rusland gegaan. Na bijna 2 maanden onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten te hebben gezeten in vangkralen, moeten zij een lange stressvolle reis van ongeveer 23 uur in één toerbeurt naar Wit-Rusland ondergaan. Bedenk dat deze paarden niet bekend zijn met het vervoer, zij hebben in hun leven nog nooit een paardentrailer o.i.d. van binnen gezien en daarom is de lange reis zonder pauzes voor de dieren ook erg stressvol.
Bij aankomst in Wit-Rusland worden de konikpaarden nog niet vrij gelaten, ook daar moeten zij een tijd in quarantaine.

Door de slechte verzorging van Staatsbosbeheer van de konikpaarden in de vangkralen zijn de condities van de konikpaarden hard achteruit gegaan, vooral veel zogende merries en veulens zijn broodmager. En dat in een periode dat zij vetreserves voor de winter op hadden moeten bouwen. De winters in Wit-Rusland zijn strenger dan die in Nederland, dus de kans is erg groot dat veel konikpaarden door hun slechte conditie het de komende winter in Wit-Rusland niet zullen overleven.
Maar de provincie Flevoland heeft zijn zelf gekozen beleid nu uitgevoerd en zijn zo hier van de problemen met deze konikpaarden af. Voor hen is het probleem in de Oostvaardersplassen nu opgelost, maar voor de konikpaarden is het niets anders dan het verplaatsen van het probleem, hun omstandigheden gaan er niet op vooruit.


Maar in feite hebben de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer ook de problemen in de Oostvaardersplassen niet blijvend opgelost, want ook dit jaar zijn er weer vele veulens geboren, waardoor de populatie weer is toegenomen. En zolang er nog niet met anticonceptie wordt begonnen, groeit ook volgend jaar de populatie weer aan, en de jaren daarop. Zodat er weer teveel grote grazers in de Oostvaardersplassen zullen komen.
Men kan niet blijven doorgaan met het verplaatsen van konikpaarden naar andere natuurgebieden, want op een gegeven moment raken ook alle andere natuurparken vol.
Hetzelfde probleem had men 2 decennia terug in het Krugerpark van Zuid-Afrika. Daar waren teveel olifanten die ook alles kapot vraten. Jarenlang kon men de overtollige dieren naar andere natuurreservaten verplaatsen, totdat deze ook vol raakten. Daarna is men overgegaan tot anticonceptie om de populatie olifanten op peil te houden.
Hetzelfde probleem dreigt nu met de konikpaarden van de Oostvaardersplassen, ook hier zou de oplossing populatiebeheer d.m.v. anticonceptie kunnen zijn.


Vorig jaar heeft de provincie Flevoland Tom Stout, die werkzaam is aan de universiteit van Utrecht en Pretoria in Zuid-Afrika, opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van anticonceptie bij vrijlopende hoefdieren, maar tot op heden is hij daaraan nog niet begonnen.
Volgens gedeputeerde staten van Flevoland omdat hij geen tijd zou hebben, terwijl Tom Stout zelf zegt dat hij er zo snel mogelijk aan wil beginnen. De werkelijke redenen is dat de provincie Flevoland geen overeenstemming kan bereiken over de offerte met de universiteit van Utrecht. De provincie Flevoland liegt ons dus wat voor.


Helaas komt de provincie Flevoland nog steeds niet met definitieve oplossingen voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen, maar alleen maar met schijnoplossingen. Wanneer er niets verandert dan zullen de grote grazers in de OVP nog jarenlang de dupe zijn van het wanbeheer van Staatsbosbeheer. Dit hebben de dieren vooral te danken aan de vele onverschillige statenleden van Flevoland, die zich vooral met hun eigen belangen en de belangen van hun partijen bezighouden dan zich te bekommeren om het dierenwelzijn.


Deze artikelen vind je vast ook wel interessant:© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Ondanks dat het beleid veranderd is, is er nog steeds sprake van wanbeleid, waardoor veel dieren ernstig lijden.
Daartegen moeten wij ons verzetten, wij moeten voor het dierenwelzijn op blijven komen.
Wij hebben uw support dan ook hard nodig.

Stichting STAMINA

Deze stichting zet zich op het juridisch vlak niet alleen in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen, maar ook voor dieren in andere gebieden. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


Steun ons met een financiële bijdrage;

OVERSCHRIJVEN KAN OOK: 

Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

dan kun je een bedrag overmaken op het volgende bankrekeningnummer:


NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.ANDERE GOEDE DOELEN OOSTVAARDERSPLASSEN:Doneren voor VOER (en eventuele bekeuringen) kan op rekeningnummer: NL49 RABO 0150 4122 23 ten name van Dierenambulance De DierenSOS te Dordrecht. Graag vermelden 'Donatie OVP'.


Stichting Paard in Nood heeft zieke konikpaarden die uit de Oostvaardersplassen komen opgevangen. Voor de (medische) zorg hebben zij geld nodig. Het rekeningnummer van deze stichting is: NL 12 INGB 000 715 0062. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

DierDier

© Copyright. All Rights Reserved.

Zonder financiële steun van bezoekers kan deze website niet bestaan.

Sluiten