Wolven
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

NOG STEEDS IS ER SPRAKE VAN WANBELEID IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN, WAARDOOR DIEREN ONNODIG ERNSTIG LIJDEN.
VOOR ONZE STRIJD TEGEN DIT DIERENLEED KUNNEN WIJ WEL SUPPORT GEBRUIKEN. HELP MEE OM TE AGEREN TEGEN DIT WANBELEID 

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

Mededeling: Website gaat waarschijnlijk binnenkort offline!

De hosting van deze website eindigd op 5 oktober 2020. Ik kan het verlengen, dat kost mij dan €128,72.
Ik twijfel of ik het wel ga verlengen, vorige jaren had ik wel heel veel websitebezoekers, maar dat is nu niet meer zo. Nu heb ik nog geen 250 bezoekers per maand. Dat is erg weinig. Ik zit nu met de vraag of het het nog wel waard is om voor deze kleine aantallen bezoekers de website online te houden. Daar moet ik nog even goed over nadenken.
De kans is dus dat deze website na 5 oktober verdwenen is, daarmee gaan ook alle artikelen die hier staan verloren.
De strijd voor een beter dierenwelzijn moet natuurlijk gewoon door gaan, maar dan misschien zonder deze website.

Deel dit artikel op:

edelhert Oostvaardersplassen


Wolven in de Oostvaardersplassen, is dat wel zo'n goed idee?

 

Het probleem in de Oostvaardersplassen is dat er teveel grote grazers lopen op een te klein oppervlak.

De populaties konikpaarden, edelherten en heckrunderen worden niet op een natuurlijke manier gereguleerd door predatoren, waardoor er een overpopulatie is ontstaan die letterlijk alles kaal vreet.

Ook wanneer het gebied wordt uitgebreid zal dit probleem in de Oostvaarderplassen niet opgelost worden, de nieuwe aanwas door geboorte zal er voor zorgen dat ook het nieuwe gebied weer vol zal gaan lopen met teveel grote grazers, op één of andere manier zal het aantal grote grazers gereguleerd moeten worden.

 

Er zijn mensen (ja zelfs ecologen) die denken dat het uitzetten van wolven in de Oostvaardersplassen de oplossing kan zijn. Hoewel in de vrije natuur wolven erg nuttig zijn voor het ecologisch evenwicht, is het introduceren van wolven in een omheind gebied een heel slecht en ondoordacht plan.

De reden om geen wolven uit te zetten is niet omdat wolven levensgevaarlijk zijn en een gevaar zouden kunnen gaan vormen voor de bezoekers van de Oostvaardersplassen.

In 50 jaar tijd zijn in Europa, het noord Amerikaanse continent en Rusland bij elkaar slechts 17 mensen door wolven gedood. Daarvan waren 8 doden het slachtoffer van wolven die rabiës (hondsdolheid) hadden. Rabiës komt in Nederland al 30 jaar niet meer voor, dus de kans dat men hier door een hondsdolle wolf zou worden gebeten is nihil. Andere slachtoffers waren kinderen uit een Spaans dorpje. Deze kinderen voerden aan de rand van dit dorpje regelmatig wolven, één keer liep dat verkeerd en 7 kinderen werden het slachtoffer, mensen in dit dorpje zochten zelf de confrontatie met wolven op. Van de andere 2 incidenten is de oorzaak niet bekend.

Even ter vergelijking met het aantal dodelijke slachtoffers dat wordt veroorzaakt door paarden: In de USA vallen jaarlijks gemiddeld 600 dodelijke slachtoffers door paarden, ook andere landbouwhuisdieren zoals koeien veroorzaken heel veel dodelijke slachtoffers. Wel beschouwd vormen de konikpaarden en de heckrunderen een veel groter gevaar voor mensen dan de wolven, als die in de Oosvaardersplassen geïntroduceerd zouden worden.

 

Waarom is het uitzetten van wolven in de Oostvaarderplassen dan geen goed idee?

In het kort gezegd: ‘Het oppervlakte van de Oostvaardersplassen is veel te klein’.

In totaal heeft dit natuurgebied een oppervlakte van een kleine 67 vierkante kilometer, waarvan veel meer dan de helft uit water en riet bestaat.

In midden Europa bestrijken de doorsnee wolvenroedels territoria tussen de 150 en 350 vierkant kilometer. In Noord-Siberië en Noord-Canada zijn er zelfs wolventerritoria van meer dan 1.000 vierkante kilometer. Eén wolvenroedel past dus niet in de Oostvaardersplassen.

Nu is het wel zo dat hoe meer prooidieren er in een gebied leven, hoe kleiner de wolventerritoria zijn. In de Oostvaardersplassen leven extreem veel konikpaarden, edelherten en heckrunderen, dat zal dus kunnen beteken dat het wolventerritorium erg klein zal kunnen zijn (misschien wel kleiner dan 150 vierkante kilometer). Maar na verloop van tijd, nadat er wolven zijn uitgezet, zal het aantal grote grazers vanzelfsprekend afnemen en het wolventerritorium weer groter worden.

 

Is een groter gebied de oplossing?

Stel dat men zal gaan besluiten om de Oostvaardersplassen te gaan verbinden met de Veluwe (deze kans is wel heel klein) of misschien wel helemaal tot in Duitsland, dan zal men kunnen denken dat het oppervlakte groot genoeg is voor een wolventerritorium en er dus geen bezwaar zou zijn om wolven uit te zetten.

Ook dan is het geen goed plan, niet dat het oppervlakte te klein zou zijn voor een wolventerritorium, maar om een andere redenen.

 

Eén wolvenroedel bestaat namelijk uit een ouderpaar en hun jongen van 0 tot ongeveer 3 jaar. Het is niet zo dat een wolvenroedel bestaat uit allemaal verschillende individuen die bij elkaar zijn gekomen om een roedel te vormen (zoals vroeger werd verondersteld). Leden van een wolvenroedel zijn dus allemaal familie van elkaar. Soms kan het zijn dat een zwerver zich bij de wolvenroedel aansluit, dit is dan omdat hij een relatie aangaat met één van de geslachtrijpe nakomelingen. Dit is zeg maar de schoondochter of schoonzoon van het ouderpaar van de roedel. Uiteindelijk gaat de zwerver met één van de roedelleden een gezin stichten en vormen zo een nieuwe roedel. Eén wolvenroedel in de Oostvaardersplassen uitzetten is dus geen goed idee omdat alle roedelleden bloedverwanten zijn. In het afgesloten gebied, hoe groot ook, zal op een gegeven moment inteelt ontstaan, waardoor grote kans is op erfelijke afwijkingen een aandoeningen.

 

Je zou dus gaan kunnen denken dat de oplossing zou kunnen zijn meerdere wolven uit te gaan zetten die geen familie van elkaar zijn. Ook dit is geen oplossing.

Al deze wolven zullen geen roedel gaan vormen om samen te gaan werken, het blijven individuen. Een individuele wolf kan geen grote prooidieren vangen, dat kunnen wolven alleen maar in roedelverband door tijdens de jacht samen te werken. Individuele wolven zouden dus nooit de populatie van grote grazer kunnen beheren. Misschien lukt het een individuele wolf af en toe een edelherten te veroveren, maar de kans dat heckrunderen en konikpaarden ten prooi vallen aan individuele wolven is zo goed als uitgesloten. Om deze redenen worden in verschillende Europese wolvengebieden paarden en runderen ingezet voor begrazing, in plaats van schapen.

 

Hoe je het ook wendt of keert, wolven in een afgesloten gebied uitzetten om de populatie te beheren is gaat niet werken.


© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Ondanks dat het beleid veranderd is, is er nog steeds sprake van wanbeleid, waardoor veel dieren ernstig lijden.
Daartegen moeten wij ons verzetten, wij moeten voor het dierenwelzijn op blijven komen.
Wij hebben uw support dan ook hard nodig.

Stichting STAMINA

Deze stichting zet zich op het juridisch vlak niet alleen in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen, maar ook voor dieren in andere gebieden. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


Steun ons met een financiële bijdrage;

OVERSCHRIJVEN KAN OOK: 

Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

dan kun je een bedrag overmaken op het volgende bankrekeningnummer:


NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.ANDERE GOEDE DOELEN OOSTVAARDERSPLASSEN:Doneren voor VOER (en eventuele bekeuringen) kan op rekeningnummer: NL49 RABO 0150 4122 23 ten name van Dierenambulance De DierenSOS te Dordrecht. Graag vermelden 'Donatie OVP'.


Stichting Paard in Nood heeft zieke konikpaarden die uit de Oostvaardersplassen komen opgevangen. Voor de (medische) zorg hebben zij geld nodig. Het rekeningnummer van deze stichting is: NL 12 INGB 000 715 0062. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

DierDier

© Copyright. All Rights Reserved.

Zonder financiële steun van bezoekers kan deze website niet bestaan.

Sluiten