zachte winter
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

NOG STEEDS IS ER SPRAKE VAN WANBELEID IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN, WAARDOOR DIEREN ONNODIG ERNSTIG LIJDEN.
VOOR ONZE STRIJD TEGEN DIT DIERENLEED KUNNEN WIJ WEL SUPPORT GEBRUIKEN. HELP MEE OM TE AGEREN TEGEN DIT WANBELEID 

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

Mededeling: Website gaat waarschijnlijk binnenkort offline!

De hosting van deze website eindigd op 5 oktober 2020. Ik kan het verlengen, dat kost mij dan €128,72.
Ik twijfel of ik het wel ga verlengen, vorige jaren had ik wel heel veel websitebezoekers, maar dat is nu niet meer zo. Nu heb ik nog geen 250 bezoekers per maand. Dat is erg weinig. Ik zit nu met de vraag of het het nog wel waard is om voor deze kleine aantallen bezoekers de website online te houden. Daar moet ik nog even goed over nadenken.
De kans is dus dat deze website na 5 oktober verdwenen is, daarmee gaan ook alle artikelen die hier staan verloren.
De strijd voor een beter dierenwelzijn moet natuurlijk gewoon door gaan, maar dan misschien zonder deze website.

Deel dit artikel op:

Massale vissterfte Oostvaardersplassen

Zachte winter zou de grote grazers goed doen


Geplaatst op 2 februari 2020


Van de provincie Flevoland mogen er in de Oostvaardersplassen geen dieren meer dood gaan van de honger. Om deze reden controleert dierenarts Bas Steltenpool, die nauw betrokken is bij Staatsbosbeheer, nu elk jaar de conditiescore (BCS) van de konikpaarden, heckrunderen en de edelherten.
Volgens het artikel van Omroep Flevoland  doet deze zachte winter de dieren in de Oostvaardersplassen goed. De grote grazers zijn in goede conditie volgens (de niet helemaal onafhankelijke) dierenarts Steltenpool.
Uiteraard speelt de zachte winter daarin een rol, nu er geen extreme lage temperaturen zijn verbruiken de dieren minder energie om hun lichaam warm te houden en hoeven daarom iets minder te eten. Maar nog een veel grotere rol speelt dat het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen veel later is dan de afgelopen jaren, maar daaraan wordt in dit artikel (waarschijnlijk bewust) aan voorbij gegaan. Uiteraard hebben vooral de heckrunderen ook geprofiteerd van het voer dat door de voergroepen is gegeven. Gelukkig nemen deze mensen wel hun verantwoordelijkheid, net als in de vorige jaren, anders waren er nog veel meer dieren een gruwelijke hongerdood gestorven.


Aan het einde van de vorige winter (2018/’19) waren de conditiescores van vooral de heckrunderen erg laag (conditiescores heckrunderen).
Dit had voornamelijk te maken omdat de graasdruk nog erg hoog was.
Weliswaar is er op 10 december 2018 met het afschot van edelherten begonnen, maar daarvoor, in het groeiseizoen, liepen er nog grote aantallen grote grazers in de Oostvaardersplassen. De winter van 2018/19 begon dan ook met veel minder voedsel, want de te grote aantallen grazers hadden daarvoor bijna alles al kaalgevreten.
In de vorige winter zijn grote aantallen edelherten afgeschoten  en vorig jaar zijn een deel van de konikpaarden verplaatst naar andere natuurgebieden (verplaatsen van het probleem), waardoor in 2019 veel minder grote grazers in de Oostvaardersplassen graasden dan de jaren ervoor. Hierdoor kon de vegetatie voor een deel herstellen zodat deze winter begon met een veel groter voedselaanbod dan de hongerwinters daarvoor.


Het is dus vooral te danken aan het gewijzigde beleid die ervoor gezorgd heeft dat er veel minder grote grazers in de OVP lopen die alles kaalvreten, en het is niet aan de zachte winter te danken dat de dieren in een betere conditie zijn dan de jaren ervoor. Hieruit blijkt wel de noodzaak van populatiebeheer in de Oostvaardersplassen, al zien wij liever gezien dat deze populatiebeheer op een andere manier wordt uitgevoerd, namelijk in de vorm van anticonceptie met het PZP-vaccin.

© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Ondanks dat het beleid veranderd is, is er nog steeds sprake van wanbeleid, waardoor veel dieren ernstig lijden.
Daartegen moeten wij ons verzetten, wij moeten voor het dierenwelzijn op blijven komen.
Wij hebben uw support dan ook hard nodig.

Stichting STAMINA

Deze stichting zet zich op het juridisch vlak niet alleen in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen, maar ook voor dieren in andere gebieden. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


Steun ons met een financiële bijdrage;

OVERSCHRIJVEN KAN OOK: 

Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

dan kun je een bedrag overmaken op het volgende bankrekeningnummer:


NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.ANDERE GOEDE DOELEN OOSTVAARDERSPLASSEN:Doneren voor VOER (en eventuele bekeuringen) kan op rekeningnummer: NL49 RABO 0150 4122 23 ten name van Dierenambulance De DierenSOS te Dordrecht. Graag vermelden 'Donatie OVP'.


Stichting Paard in Nood heeft zieke konikpaarden die uit de Oostvaardersplassen komen opgevangen. Voor de (medische) zorg hebben zij geld nodig. Het rekeningnummer van deze stichting is: NL 12 INGB 000 715 0062. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

DierDier

© Copyright. All Rights Reserved.

Zonder financiële steun van bezoekers kan deze website niet bestaan.

Sluiten