zachte winter
OVP Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen.org

DE NIEUWE WILDERNIS?

Een uniek natuurreservaat in Flevoland. 

Waar door wanbeheer de natuurwaarde hard is achteruit gegaan en dieren ernstig lijden.

Volg  en like Oostvaardersplassen.org op sociale media:

Deel dit artikel op:

Massale vissterfte Oostvaardersplassen

Zachte winter zou de grote grazers goed doen


Geplaatst op 2 februari 2020


Van de provincie Flevoland mogen er in de Oostvaardersplassen geen dieren meer dood gaan van de honger. Om deze reden controleert dierenarts Bas Steltenpool, die nauw betrokken is bij Staatsbosbeheer, nu elk jaar de conditiescore (BCS) van de konikpaarden, heckrunderen en de edelherten.
Volgens het artikel van Omroep Flevoland  doet deze zachte winter de dieren in de Oostvaardersplassen goed. De grote grazers zijn in goede conditie volgens (de niet helemaal onafhankelijke) dierenarts Steltenpool.
Uiteraard speelt de zachte winter daarin een rol, nu er geen extreme lage temperaturen zijn verbruiken de dieren minder energie om hun lichaam warm te houden en hoeven daarom iets minder te eten. Maar nog een veel grotere rol speelt dat het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen veel later is dan de afgelopen jaren, maar daaraan wordt in dit artikel (waarschijnlijk bewust) aan voorbij gegaan. Uiteraard hebben vooral de heckrunderen ook geprofiteerd van het voer dat door de voergroepen is gegeven. Gelukkig nemen deze mensen wel hun verantwoordelijkheid, net als in de vorige jaren, anders waren er nog veel meer dieren een gruwelijke hongerdood gestorven.


Aan het einde van de vorige winter (2018/’19) waren de conditiescores van vooral de heckrunderen erg laag (conditiescores heckrunderen).
Dit had voornamelijk te maken omdat de graasdruk nog erg hoog was.
Weliswaar is er op 10 december 2018 met het afschot van edelherten begonnen, maar daarvoor, in het groeiseizoen, liepen er nog grote aantallen grote grazers in de Oostvaardersplassen. De winter van 2018/19 begon dan ook met veel minder voedsel, want de te grote aantallen grazers hadden daarvoor bijna alles al kaalgevreten.
In de vorige winter zijn grote aantallen edelherten afgeschoten  en vorig jaar zijn een deel van de konikpaarden verplaatst naar andere natuurgebieden (verplaatsen van het probleem), waardoor in 2019 veel minder grote grazers in de Oostvaardersplassen graasden dan de jaren ervoor. Hierdoor kon de vegetatie voor een deel herstellen zodat deze winter begon met een veel groter voedselaanbod dan de hongerwinters daarvoor.


Het is dus vooral te danken aan het gewijzigde beleid die ervoor gezorgd heeft dat er veel minder grote grazers in de OVP lopen die alles kaalvreten, en het is niet aan de zachte winter te danken dat de dieren in een betere conditie zijn dan de jaren ervoor. Hieruit blijkt wel de noodzaak van populatiebeheer in de Oostvaardersplassen, al zien wij liever gezien dat deze populatiebeheer op een andere manier wordt uitgevoerd, namelijk in de vorm van anticonceptie met het PZP-vaccin.

Het schrijven van artikelen voor websites als deze kost erg veel tijd, daarnaast kost het online houden van de website jaarlijks geld. Een donatie wordt daarom heel erg op prijs gesteld >>>


EN DEEL DIT OP:

© Copyright Oostvaardersplassen.org. Overname van (gedeeltelijke) teksten en afbeeldingen is niet toegestaan! Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Deze website is mogelijk gemaakt door giften en donaties van bezoekers.
Zonder financiële steun kan deze website niet bestaan!
Klink op één van de onderstaande banners om een gift te doen via iDEAL/TIKKI€


OVERSCHRIJVING

Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

dan kun je ook geld overmaken via het volgende bankrekeningnummer:


NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.


ANDERE GOEDE DOELEN OOSTVAARDERSPLASSEN:Doneren voor VOER (en eventuele bekeuringen) kan op rekeningnummer: NL49 RABO 0150 4122 23 ten name van Dierenambulance De DierenSOS te Dordrecht. Graag vermelden 'Donatie OVP'.


Stichting STAMINA zet zich op het juridisch vlak in voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen. Donaties zijn erg welkom:

NL25 TRIO 0379 3888 98 ten name van STAMINA. Meer info...


Stichting Paard in Nood heeft zieke konikpaarden die uit de Oostvaardersplassen komen opgevangen. Voor de (medische) zorg hebben zij geld nodig. Het rekeningnummer van deze stichting is: NL 12 INGB 000 715 0062. Meer info...


De aankopen bij de webshop 'Speld in Hooiberg' komen ten goede ter bescherming en verzorgen van dieren, vooral voor het voorkomen van dierenleed. Ga hier naar de webshop.

© Copyright. All Rights Reserved.

ZONDER FINANCIËLE STEUN KAN DEZE SITE NIET BLIJVEN BESTAAN Als je de artikelen op de site waardeert en je waardering wilt laten blijken met een bijdrage, kan dat door een bedrag op mijn bankrekening over te maken: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.

GEEF VIA IDEAL
Sluiten X